De BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) bevat gegevens van alle officiële adressen en gebouwen in de gemeente. Als voorbeeld: bouwjaar, gebruiksoppervlakte, gebruiksdoel, postcode, naamgeving van openbare ruimten (straatnaamgeving), nummeraanduidingen (huisnummering) en locatie op de kaart (geometrie).

De gemeente is verantwoordelijk voor het opnemen van de gegevens in de BAG. Kopieën van al deze gegevens zijn verzameld in een Landelijke Voorziening (BAG LV) waarop alle gemeenten zijn aangesloten. Het Kadaster beheert de BAG LV en stelt de gegevens beschikbaar aan

overheidsinstanties (bijvoorbeeld de Belastingdienst, Kamer van Koophandel en nutsbedrijven), bedrijven en particulieren. Dit centrale systeem zorgt ervoor dat u als inwoner of bedrijf niet steeds opnieuw dezelfde gegevens hoeft op te geven bij afnemers die zijn aangesloten op de BAG LV.

De gemeente is ook een belangrijke gebruiker van de BAG. Gebouw- en adresgegevens worden bijvoorbeeld gebruikt bij het waarderen van onroerende zaken (WOZ) en de adresgegevens voor het bijhouden van de Basisregistratie Personen (BRP).

Raadplegen en terugmelden

Alle gegevens die in de BAG staan vermeld, zijn via de BAG viewer in te zien. Deze is voor iedereen gratis te raadplegen. Wanneer u in de veronderstelling dat een gegeven niet klopt, dan kunt u via de BAG viewer ook een terugmelding doen.

Meer achtergrondinformatie over de BAG is te vinden op de website van het Kadaster. Wilt u meer informatie over wetten en definities, dan kunt u terecht op de website van de Overheid.nl

Landmeetkundige werkzaamheden

Nadat een bouwactiviteit is uitgevoerd, wordt de nieuwe situatie ter plaatse door een landmeter ingemeten. Deze informatie wordt in de BAG geregistreerd. Voor het inmeten is het noodzakelijk dat uw perceel wordt betreden. Wij vragen hiervoor uw begrip en medewerking.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem contact met ons op.

Petra Werkman

Petra Werkman

Klantcontactmedewerker