Jacobskruiskruid is een gele plant die ecologisch waardevol is. De plant vormt in weilanden wel een probleem, omdat hij giftig is. Via weilanden kunnen zaden of delen van de plant in veevoer komen en daarmee dieren vergiftigen.

De gemeente probeert te voorkomen dat zaden zich verspreiden in landbouwgebied. Daarom verwijderen wij de plant uit bermen in de buurt van weides en akkers.

Giftigheid

Jacobskruiskruid heeft alkaloïden die bij het binnenkrijgen giftig zijn voor zoogdieren. De meeste dieren herkennen de plant en gaan deze niet eten. Als de plant in het in hooi- of kuilvoer zit herkennen ze de plant niet en eten het gewoon op. Anders dan de meeste andere giftige planten, blijft Jacobskruiskruid giftig na droging. Vooral paarden en koeien zijn gevoelig voor de plant.

De plant is ook giftig voor mensen. Als je Jacobskruiskruid aanraakt, kan er een allergische huidreactie optreden. Vergiftiging komt bijna nooit voor bij mensen, hoogstens wanneer theemengsels, die je vaak drinkt, besmet zijn met het kruid. Dan kunnen klachten optreden zoals vermoeidheid(externe link), verlies van eetlust(externe link) of haaruitval.

Herkennen

Jacobskruiskruid is een felgeel bloeiende plant die vanaf de tweede helft juni tot in oktober bloeit. Het eerste zaad rijpt af vanaf juli. Belangrijke kenmerken zijn de duidelijke rozetten als de planten nog niet bloeien. De stengels waaraan de bloemen groeien zijn paars. De bladeren hebben gelobde randen en zijn donkergroen. De bloemen zitten dicht op elkaar en vormen samen een slordige gele paraplu. In het hooi kun je de plant herkennen aan de paarsachtige stengels. Als je die ziet, heeft het geen nut om de stengel te verwijderen. Het gif heeft zich dan al verplaatst door de rest van het hooi.

Verschillen met andere soorten

Er zijn verschillende planten die ook in bermen voorkomen en lijken op Jacobskruiskruid. Dit zijn Boerenwormkruid, Sint Janskruid en Stijf Havikskruid.
Deze planten zijn niet giftig en heel waardevol voor de biodiversiteit. Laat deze daarom staan!

Je herkent makkelijk het verschil tussen Jacobskruiskruid en deze planten.  De bloempjes van Jacobskruiskruid lijken op kleine gele margrietjes (een plat hartje met straalsgewijze kroonblaadjes). 

Verwijderen

De gemeente verwijdert Jacobskruiskruid in gemeentelijke bermen in landbouwgebied met weidegrond zo goed mogelijk. Voordat de planten zijn uitgebloeid, maaien wij de bermen en voeren de resten van de plant af. Ook steken we op sommige plekken de plant met de hand uit en gooien die weg.

Plant gevonden?

Verwijder de plant of geef de vindplaats aan ons door.

Maak melding