Tijdens de dorpsgesprekken in 2019 kwamen ze er in Waskemeer achter dat er niet echt een plek was waar dorpsgenoten elkaar konden ontmoeten. Daar moest verandering in komen! Samen met vier anderen kwam Reinder de Roos in actie. Na veel vergaderen en contact zoeken met mogelijke geldschieters, konden ze een stichting beginnen waarmee ze uiteindelijk De Herberg aankochten. “Een warme en centrale plek, waar mensen binnen en buiten Waskemeer elkaar kunnen treffen. Overdag voor een kop koffie of thee met zelfgemaakt gebak of een belegd broodje. En op vrijdag en zaterdag in de avond voor een bakje verse patat”, vertelt Reinder. “En dat alles doen we met alleen maar vrijwilligers!”

Coronatijd

De Herberg kon na weken van binnen én buiten renoveren in 2020 eindelijk open. Maar de opening bleek helaas van korte duur, want na zes weken moesten ze weer dicht vanwege het coronavirus. “Dat is heel zuur, want je werkt met een grote groep mensen naar zo’n opening toe”, vertelt Reinder. “Maar we hebben niet stilgezeten. Het hele dak is gerenoveerd, geïsoleerd en er liggen zonnepanelen op. En toen we op een gegeven moment weer open konden, kon ook onze activiteitencommissie los”. Andries Otter zit in de activiteitencommissie. “We organiseren vooral leuke activiteiten voor de jeugd in het dorp. Denk aan pannenkoeken eten, een bingo en een schuimparty in de zomer. En in december dit jaar organiseerde de basisschool een kerstwandeling, waarbij wij de laatste stop waren en klaarstonden met warme chocolademelk en een koek. Dit soort leuke dingen brengen weer leven in de brouwerij, en dus ook in ons dorp”, aldus Andries. 

Gratis warme maaltijd

Elke donderdagavond staat er in De Herberg ook een gratis warme maaltijd klaar voor wie dat wil. Dit idee ontstond bij een christelijke groep waar Reinder in zit. “Wij regelden als groep al één keer in de zes weken een maaltijd voor een aantal mensen. Toen de energiearmoede een groot probleem werd, dachten we; ‘kunnen we niet wekelijks een maaltijd regelen voor wie dat nodig heeft?’. En zo ontstond onze actie met de gratis warme maaltijd in De Herberg. Voor mensen met een krappe beurs, maar ook voor mensen die anders alleen thuis zitten te avondeten. Ook als je geen problemen kent door de stijgende kosten, ben je welkom bij De Herberg. Er staat altijd een bus naast de deur. Dus als je iets wilt geven voor je maaltijd, dan kan dat zeker. Iedereen is welkom, je kan zo binnen lopen”, benadrukt Reinder. “Dit idee van een gratis maaltijd past perfect bij onze visie, wij willen namelijk een warme plek zijn waar mensen elkaar kunnen ontmoeten”, vertelt Andries. “Daarnaast willen we ook dat mensen in ieder geval één keer in de week een gezonde maaltijd krijgen. Daar denkt onze menucommissie dan ook goed om. Er staat elke keer voldoende groente op het menu.” De gratis maaltijden worden aangeboden met hulp van giften: van inwoners, de kerk en het Oranjefonds. 

Warmteplek

De Herberg is ook bezig om een warmteplek te worden. Dit zijn plekken in dorpen of wijken waar mensen warm kunnen zitten, zodat ze thuis de kachel niet aan hoeven te zetten. Hiervoor kan tijdelijk subsidie worden aangevraagd bij de gemeente. “Wij voldoen in principe al goed aan de voorwaarden om een warmteplek te zijn”, vertelt Reinder. De Herberg is van woensdag t/m zondag open, er is voldoende ruimte en het is er met de ouderwetse houtkachel lekker warm. “Ook zijn we bezig met een soort extra menukaart. Zodat mensen gratis hier een kop thee met een broodje kunnen halen.” Als de warmteplek zo ver is, komen er grote posters bij De Herberg te hangen. “We willen de drempel zo laag mogelijk houden. En iedereen blijft ook gewoon welkom. Gezinnen, alleenstaanden, mensen met een krappe beurs, maar ook de studenten op racefietsen die hier graag een gebakje eten. Dat is altijd onze kracht geweest”, vertelt Andries.

Lokaal gaat voor 

“Als het lokaal kan, doen we het lokaal”, vertelt Reinder. “Zo regelt iemand uit Waskemeer onze verse thee. En bakken er elke dag twee bakkers in het dorp verse taarten die wij dan verkopen. En is er roggebrood nodig voor bij de snert? Dan vragen een lokale bakker”. De koffie van De Herberg is inmiddels ook een begrip geworden. Niet alleen om de heerlijke smaak, maar ook omdat het een koffie is met een goed verhaal. “Wij kopen onze koffie in bij Dorothy’s Koffie uit Leek. Zij doneren € 1,- voor iedere verkochte kilo koffie aan studenten in Tanzania. In 2022 konden weer twintig studenten een heel jaar studeren”, vertelt Andries trots. 

Herbergiers gezocht! 

De Herberg draait volledig op vrijwilligers. Totaal zijn er meer dan 70 mensen actief. “Denk aan klusjesmannen, schoonmakers, patatbakkers, taartenbakkers en natuurlijk de herbergiers”, vertelt Andries.  De herbergiers zijn aanwezig tijdens openingstijden om de gasten te verwelkomen en te voorzien van wat lekkers van de menukaart. “Onze herbergiers werken in diensten. Tot nu toe is het ons elke keer gelukt om alle diensten weer vol te krijgen. Maar het is soms krap. Daarom zijn we eigenlijk op zoek naar nieuwe herbergiers”, vertelt Reinder. Je staat altijd samen met een andere herbergier zo’n vier uurtjes in De Herberg. “Elke dag is hier anders. Je weet nooit wie er langs komt voor een praatje of een bakje koffie. En dat maakt het juist zo leuk. Als herbergier heb je vaak leuke gesprekken met elkaar, maar ook met mensen uit je dorp of uit de omgeving”, aldus Andries. 

Contact

Wil jij herbergier worden? Of wil je meer weten over de warmteplek of de gratis maaltijden? Neem dan contact op met Reinder de Roos. Je kan Reinder bellen via 06-15055988 of stuur een mailtje naar info@deherbergwaskemeer.nl.  
 

Subsidie warmteplek

De kosten van energie zijn hoog. Voor veel mensen is het duur om hun huis te verwarmen. Zeker als zij veel thuis zijn. Daarom stelt de gemeente Ooststellingwerf subsidie beschikbaar om warmteplekken te creëren in elk dorp/elke buurt. Hier kunnen inwoners naartoe komen om warm te zitten en anderen te ontmoeten. Zo besparen zij op de energiekosten van hun woning.

Je kan een bedrag van maximaal € 5000,- aanvragen voor een warmteplek in een van de dorpen in Ooststellingwerf. Een warmteplek is een openbaar toegankelijke en warme plek die voor iedere inwoner van Ooststellingwerf gratis is. De warmteplek moet minstens vier dagen per week, drie uren per dag open zijn. Er moeten minstens 15 mensen tegelijkertijd terecht kunnen. Bezoekers moeten er gratis eten en drinken kunnen krijgen. De subsidie voor de warmteplekken is er tot 1 april 2023. Aanvragen kunnen tot 28 februari worden ingediend. Kijk voor meer informatie en het aanvragen van de subsidie op onze website.