Heb je (tijdelijk) minder inkomsten? Of heb je steeds te weinig geld om alles te betalen? Dan is het goed om te kijken waarop je kunt besparen. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.
Op deze pagina geven we tips waar je zelf mee aan de slag kunt. En vind je een overzicht van websites en organisaties die je kunnen helpen.

Tip! Bij het Nibud(externe link) vind je de meest actuele bespaartips, op alle gebieden die we hieronder ook noemen.

Hoe kun je geld besparen…

…op boodschappen

Je kunt vrij eenvoudig goedkoper gaan eten. Gebruik hiervoor de volgende 5 tips:

 1. Ga naar Reclamefolder.nl(externe link). Je kunt natuurlijk ook in de folders kijken die je in de bus krijgt.
 2. Ga naar Budgetchef.nl(externe link). Daar vind je goedkope – én lekkere en gezonde! – recepten.
 3. Doe boodschappen op een markt bij jou in de buurt. Aan het einde van de dag worden veel verse producten sterk afgeprijsd.
 4. Doe 1x per week boodschappen. Dan kom je minder in de verleiding om niet-noodzakelijke producten te kopen.
 5. Maak een boodschappenlijstje van tevoren. Ook dan voorkom je dat je producten koopt waarop je kunt besparen.

Veel meer bespaartips vind je bij het Nibud(externe link).

…in het huishouden

Je kunt thuis heel veel doen om wat geld te besparen. We geven je 5 eenvoudige tips:

 1. Betaal rekeningen op tijd. Zo voorkom je dat je extra moet betalen. Bijvoorbeeld voor administratie.
 2. Koop tweedehands spullen. Dat kan eenvoudig bij kringloopwinkels, via Marktplaats(externe link) of soortgelijke websites. Bijvoorbeeld meubels en kleding. 
 3. Leen spullen. Bijvoorbeeld van buren of familie. Op Peerby.com(externe link) kun je zelfs adressen in jouw buurt vinden, waar je iets kunt lenen.
 4. Ruim je huis op. Dan vind je allerlei dingen die je kunt gebruiken en dus niet nieuw hoeft te kopen. Denk aan pennen of kledingstukken.
 5. Gebruik zoveel mogelijk de fiets. Bijvoorbeeld als je boodschappen gaat doen. Benzine is immers duur.

Veel meer bespaartips vind je bij het Nibud(externe link).

…op vaste lasten

Gas, water, elektriciteit. TV en internet. Abonnementen. Als je er even voor gaat zitten, ontdek je allerlei kansen om je vaste lasten omlaag te brengen. We geven je alvast 5 tips:

 1. Zet de verwarming enkele graden lager. Je kunt ervoor zorgen dat je het niet koud krijgt door een warme trui aan te trekken. Of met een dekentje op de bank te zitten.
 2. Douche korter. Zet een timer in de badkamer. En zet de kraan uit als je jezelf inzeept. Zeker als gezien kun je zo veel water én geld besparen.
 3. Vergelijk abonnementen voor TV, internet en telefonie. Stap over op de voor jou voordeligste provider. Je kunt dit makkelijk doen op Prijsvergelijken.nl(externe link).
 4. Breng je abonnementen in kaart. Dan kun je keuzes maken: dat tijdschriftabonnement niet, het Netflix-abonnement wél, etc.
 5. Gebruik je droger zo min mogelijk. Die dingen slúrpen energie. Hang je was zo veel mogelijk buiten óf binnen te drogen.

Veel meer bespaartips vind je bij het Nibud(externe link).

…met je belastingaangifte

Als je je belastingaangifte slimmer invult, kun je vaak meer geld terugkrijgen. Lees de hele goede tips van de Consumentenbond(externe link) hierover.

Je kunt ook aankloppen bij Stichting Sociaal Steunpunt Ooststellingwerf voor hulp hierbij:

Oosterse Es 5
8426 EJ Appelscha
06 12 21 40 62
sociaal.steunpunt@gmail.com

…als student of scholier

Als scholier of student kun je veel van bovenstaande tips ook gebruiken. Maar er zijn ook besparingen en tips over geld waar jonge mensen veel aan hebben.

Andere websites en organisaties

Heb je moeite om overzicht te houden over je inkomsten en uitgaven? Heb je hier hulp bij nodig? Ons Gebiedsteam biedt hulp en advies.