Zijn hobbyruimte laat een grote verzameling aan boeken, muziek en kunst zien. Mark Schaap is op veel fronten creatief. Hij stopt niet alleen liefde in zijn eigengemaakte beelden, maar gaat ook heel bewust met duurzaamheid om.

Waarom bent u bewust met duurzaamheid bezig?

“Onze grootste drijfveer om te verduurzamen, is het milieu. Wij gunnen onze kleinkinderen om in een betere wereld op te groeien dan dat wij hebben achtergelaten. Dat het gebruik van houtpellets ons een derde bespaart van wat je normaal kwijt bent, is mooi meegenomen. Je moet uiteraard wel eerst investeren voordat je kunt besparen.”

Waar is het voor jullie mee begonnen?

“Alles begint bij het goed isoleren van je woning. Onder ons dak is schuimisolatie aangebracht, de grote raampartijen zijn voorzien van HR++ glas en er is ook iemand bij ons onder de vloer geweest om te isoleren. Het voelt heerlijk om met blote voeten door de kamer te lopen. Uiteindelijk is het ons gelukt om energielabel A te krijgen. En dat vinden we best knap voor een jaren ’60 woning.”

Welke maatregelen zijn er nog meer genomen?

“In de hobbykamer en ons logeerhuisje staan pelletkachels. Onze radiatoren zijn allemaal gekoppeld aan een houtpelletketel waar altijd voldoende voorraad in zit. Ik noem dit het ‘nieuwe gas’. In onze zithoek staat een allesbrander en ik heb het plafond van mijn werkplaats ook geïsoleerd. Verder liggen er zonnepanelen op ons dak en heb ik een slimme doorstroomboiler voor warm water.”

Wat is uw beste tip?

“Als je geen ruimte hebt voor grote investeringen, kun je ook klein beginnen. Wij hebben bijvoorbeeld dikke, lange gordijnen voor onze ramen hangen. Dat scheelt een hoop warmteverlies. Iedereen kan starten met soortgelijke kleine acties.”