Ben je jonger dan 25 jaar en al mantelzorger, bijvoorbeeld omdat je je vader, moeder, broer of zus verzorgt? Of ken je een jonge mantelzorger? Dan vind je hier informatie, bedoeld voor jou.

Heb je behoefte om iemand te spreken over je zorgen? Ons Gebiedsteam luistert, en geeft hulp en advies .

Neem contact op met het Gebiedsteam 

Problemen door (te veel) mantelzorg op jonge leeftijd

Onderschat niet wat mantelzorg op jonge leeftijd voor gevolgen kan hebben. Want veel jongeren hebben normaal gesproken al hun handen vol aan opgroeien. Als zij dan ook nog een zware, verantwoordelijke zorgtaak hebben, kan dat voor problemen zorgen:

  • Gedragsproblemen. Dat komt door te veel zorgen over een ander, terwijl de eigen problemen maar weinig aandacht en ruimte krijgen.
  • Gezondheidsklachten. Denk aan stress, vermoeidheid, onbegrip, angst en depressie.
  • Slechte schoolprestaties. Dat komt door moeite met concentratie en motivatie. Maar ook weinig tijd om huiswerk te maken.
  • Weinig contact met anderen. Omdat ze minder tijd voor vrienden/vriendinnen hebben. Maar ook voor sport en hobby’s.

Natuurlijk kan de mantelzorg ook voordelen hebben. Want ze leren rekening te houden met een ander. Ook zijn ze vaak zelfstandiger en onafhankelijker dan leeftijdsgenoten.

Ben je jonge mantelzorger? Deel je zorg!

Uit bovenstaande problemen volgt één duidelijk advies: deel je zorgen. Geef aan waar je mee zit. Alleen dan krijg je de hulp die je nodig hebt. Al is het maar dat je regelmatig met iemand praat.
MantelzorgNL heeft daar een uitstekende pagina voor gemaakt op hun website. Daar vind je onder andere informatie, tips, hulp, en ervaringen van anderen.

Ken je een jonge mantelzorger? Zo help je ze!

Ken jij een jonge mantelzorger? Is het bijvoorbeeld een vriend(in) van je, of familielid? Vraag dan simpelweg af en toe hoe het gaat. Of je ze kunt helpen. Dat kan al een groot verschil maken.

Werk je in het onderwijs of de zorg en ken je jonge mantelzorgers? MantelzorgNL heeft voor jou een handig stappenplan gemaakt.