Zondag 15 september openen monumentenhouders in Ooststellingwerf hun deuren tijdens de nationale Open Monumentendag. De monumenten zijn dan van buiten en binnen te bekijken, er zijn leerzame activiteiten als rondleidingen en exposities over de geschiedenis van het monument en haar omgeving. Ook zijn er activiteiten voor kinderen.

Bekijk welke monumenten u kunt bezichtigen op het volgende kaartje:

Flyer Open Monumentendag 2019

Bekijk alle deelnemende monumenten en de activiteiten in de flyer.

Monumenten & activiteiten

 1. Zodra je De Bining in Haulerwijk binnenstapt, waan je je in een andere tijd. Dit mooie kerkje is in 1853 gebouwd en grotendeels nog in originele stijl. Zeker het bezoeken waard! Er is een vrijwilliger aanwezig om u te vertellen over de geschiedenis van deze kerk.
  Adres: Hoofdweg Boven 77, Haulerwijk
 2. Een eindje verderop tussen Haulerwijk en Waskemeer vind je de De Oerdracht. Een oude gereformeerde kerk gebouwd in 1927. De inrichting is nog origineel en ook hier is een vrijwilliger die u vertelt over de geschiedenis van de kerk.
  Adres: Kerkstraat 13,
  Haulerwijk
 3. De Dorpskerk is de hele middag geopend voor bezichtiging, het orgel wordt regelmatig bespeeld en er is een vrijwilliger aanwezig die u rond kan leiden. Tijdens de rondleidingen wordt u ondergedompeld in de geschiedenis van de kerk, het orgel, het kerkhof en de klokkenstoel. U ziet onder andere een eeuwenoud doopvont en grafmonumenten met bijzondere grafpoëzie en grafsymboliek.
  Adres: Brink 26, Oosterwolde.
 4. Vanaf de Dorpskerk kunt u een wandeling maken langs de Quadoelenweg; u passeert een aantal niet-deelnemende monumenten, ook aan de andere kant van ‘t Wijkje. De vrijwilligers voorzien u van een informatieblaadje, zodat u op eigen gelegenheid de monumentale panden kunt bewonderen. 
  Startpunt: Brink 26, Oosterwolde.
 5. Altijd al eens binnen willen kijken in een kerk die omgevormd is tot woonhuis? Dat kan bij de Trefkerk in Oud-Appelscha. Wandelend over het oude kerkhof komt u bij de kerk die tegenwoordig dienst doet als woonhuis, vergaderruimte, koffiehuisje en B&B. De bewoners leiden u rond en vertellen het verhaal over deze plek. U ziet onder andere een oud baarhuisje en een monumentale klokkenstoel, met één van de oudste klokken in Friesland. Adres: Wester Es 50, Appelscha.
 6. Bij het Cachot in Appelscha gaat u terug in de tijd. De kleine gevangenis aan de vaart is voorzien van een tentoonstelling van allerlei oude attributen waarmee een imker vroeger werkte. Achter vindt u de twee kleine verblijven waar men vroeger de roes kon uitslapen. Er is een vrijwilliger die u veel over het cachot kan vertellen. Ook kunt u foto’s en oude bouwtekeningen van het naastgelegen huis bewonderen. 
  Adres: Rechts van Vaart Zuidzijde 90, Appelscha.
 7. In Appelscha informeren de bewoners van het hoekhuis met gevelsteen Tjioemboeloeit u over de geschiedenis van hun monument met het verhaal, ondersteund met een door henzelf ingerichte expositie achter de ramen van de schuurdeur. Zo vertellen zij over haar vroegere bewoners, waaronder de zoon van generaal Johannes van den Bosch (bekend van het Pauperparadijs), de functie van het gebouw in de turf- en agrarische geschiedenis en wordt het raadsel van de naam op de gevelsteen opgelost. 
  Adres: Vaart Noordzijde 18, Appelscha.
 8. Het dorp Appelscha heeft een historische fiets- en wandelroute. Speciaal voor de Open Monumentendag is een korte variant van 2 kilometer gemaakt. Deze voert u vanaf het Cachot langs andere historische gebouwen aan de Opsterlandse Compagnonsvaart naar het monument Tjioemboeloeit. Bij beide deelnemende monumenten ligt een routebeschrijving klaar.
  Startpunt: Rechts van Vaart Zuidzijde 90 of Vaart Noordzijde 18, Appelscha.
 9. In Fochteloo zijn het kerkhof en de klokkenstoel te bezichtigen. Er is een vrijwilliger aanwezig die u meeneemt in de geschiedenis en bijzondere verhalen vertelt. De contouren van de vroegere kerk zijn nog zichtbaar. 
  Tijdens uw bezoek kunt u ook genieten van de prachtige natuur die begin september in volle bloei staat. 
  Adres: tegenover Zuideinde 28-a, Fochteloo
 10. Bij de Dorpskerk van Elsloo zijn vrijwilligers beschikbaar om u rond te leiden door het in 1913 gebouwde rijksmonument. Behalve het bezichtigen van de kerk kunt u ook een bezoekje brengen aan de begraafplaats waarop 9 graftrommels liggen en waar recentelijk een kinderhof met gedenkmonument is ingericht. Kinderen mogen de klokken in de monumentale klokkenstoel luiden en krijgen daarvoor het diploma assistent-klokkenluider.
  Adres: Hoofdweg 42, Elsloo.
 11. Tussen Elsloo en Makkinga ligt het buurtschap Tronde. Fietsend of lopend over het fraaie fietspad tussen Tronde en Langedijke komt u langs natuurgebied de Stobbepoele. Daar staat ook de ‘Vesuviustjasker’.
  De molen is rijksmonument en eigendom van Stichting de FryskeMole. Op dit moment staat de Stobbepoele door het uitblijven van regen droog. 
  Adres: Stobbepoel, Haerweg in Tronde. Het fiets/wandelpad is te vinden als u zorgboerderij De Stobbepoele  (Haerweg 3 in Elsloo) voorbij loopt of fietst.
 12. Dit oude boerderijtje kunt u zien als een ‘tussendoortje’. De bewoonster stelt haar huis niet open voor publiek, maar aan de overzijde van de weg vindt u informatie over het rijksmonument. 
  Adres: Hoofdweg 54a, Elsloo
 13. In Museum Oold Ark wordt u rondgeleid langs oud-Nederlandse beroepen. Alles is zo opgezet dat het lijkt alsof de ambachtsman er net uitgestapt is. Sinds dit jaar zijn er ook filmpjes die de beroepen uitbeelden. Naast de “vaste” collectie is er regelmatig een wisseltentoonstelling. Dit seizoen is er een hoekje ingericht over “Wecken”. De tentoonstelling laat zien hoe dit vroeger in zijn werk ging. Blikvangers zijn twee weckpotten met vlees uit 1937 en een oude Keulse weckpot met boontjes uit begin 1900.
  Adres: Lyclamaweg15b, Makkinga.
 14. In de korenmolen van Weyertwordt u rondgeleid door vrijwilligers. U hoort het verhaal van molenaar Weyert, die zijn molen verhuisde naar de plek waar het nu staat. Kinderen zoeken verstopte muizen en leren 
  spelenderwijs over de molen. U kunt een fietstochtbeschrijving ophalen, die u leidt langs bezienswaardige plekken die een relatie hebben met het tramverleden.
  Adres: Lyclamaweg15a, Makkinga.
 15. In Oldeberkoop zijn twee monumenten te bezoeken in dezelfde straat. Allereerst huisnummer 2, de Bonifatiuskerk: een van de oudste kerken van Zuidoost Friesland, waar veel mensen genieten van de rust. Er is een vrijwilliger aanwezig die u meer kan vertellen over de geschiedenis van de kerk.
  Adres: Willinge Prinsstraat 2, Oldeberkoop.

  Een stukje verder op, op nummer 10, neemt de StellingwarverSchrieversronte u mee in de geschiedenis van de taal. U vindt in het kenniscentrum documentatie over de ontwikkeling van de taal en er is een unieke tentoonstelling van miniatuur klokkenstoelen uit de regio. 
  Adres: Willinge Prinsstraat 10, Oldeberkoop.

 16. Vanaf het monumentale pand Hotel Lunia, welke ook te bezichtigen is, start een dorpskuier (wandeling door de oude dorpskern) verzorgd door Karst Berkenbosch. Voorafgaand aan de kuier laat hij een korte presentatie zien van de architectuur van de historische gebouwen in Oldeberkoop.
  Starttijd: 15.30 uur. 
  Adres: Molenhoek 2, 8421 PG Oldeberkoop

 17. In de van de weg afgelegen Friese Hallenboerderij aan de Wolvegasterweg wordt u ontvangen en rondgeleid door de 96-jarige eigenaar / architect en zijn kinderen. Zij vertellen u alles over de eeuwenoude woning.
  Adres: Wolvegasterweg 61, Oldeberkoop.
 18. De oude Meester Lok basisschool te Ravenswoud is te bezoeken. Zodra u binnenkomt is het alsof u weer naar school gaat. Er zijn foto’s aanwezig van de verbouwing, er is informatie over de geschiedenis van de school en u kunt een kopie van de originele bouwtekening bewonderen. De enthousiaste eigenaren leiden u met veel plezier rond door het bijzondere pand. 
  Adres: Veenwijksweg 3, Ravenswoud.

Foto van spandoek open monumentendag