Stap 1: Oriënteren

Neem voor een eerste oriëntatie contact op met:

Piet Plantenga

Maak daarnaast een afspraak met de Kamer van Koophandel. Ook zij helpen u met veel bruikbare informatie.

Er zijn ook goede websites boordevol informatie voor startende ondernemers. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op StartBedrijf.nl. Wordt u zzp’er? Kijk dan op ikwordzzper.nl.

Stap 2: Subsidie aanvragen

Om u op weg te helpen, kunt u subsidie krijgen van verschillende instanties. We hebben een aantal bronnen voor subsidies op een rijtje gezet. Deze staan verder onderaan deze pagina.

Soms kunnen wij u helpen. Neem ook hiervoor contact op met Piet Plantenga.

Stap 3: Toets uw plan met het bestemmingsplan

Past uw plan om een eigen onderneming te starten wel in ons bestemmingsplan? Het antwoord krijgt u van Piet Plantenga.

U geeft door welk adres u op het oog heeft. En wat voor bedrijf u wilt beginnen. Vervolgens toetsen wij dit aan het bestemmingsplan.

Stap 4: Vergunningen aanvragen

Soms heeft u vergunningen nodig voor uw onderneming. Bijvoorbeeld een milieuvergunning. Hiervoor neemt u contact op met onze afdeling Vergunningen, Toezicht & Handhaving (VTH): 14 0516.

Stap 5: Vestigingsvergunning aanvragen

Vraag een vestigingsvergunning aan bij de Kamer van Koophandel. Zij kunnen u vertellen hoe dit werkt.

Subsidies voor ondernemers

Om niet te verdwalen in het oerwoud van subsidies, hebben wij een aantal belangrijke organisaties met kennis van subsidiemogelijkheden voor u op een rij gezet.

Ministerie van Economische Zaken

Het Ministerie van Economische Zaken geeft onder andere informatie over subsidies, internationaal ondernemen en aanbestedingen.

NOM

De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) adviseert ondernemers op onder andere het gebied van subsidieregelingen.

Nederlandse Vereniging van Adviseurs

De Nederlandse Vereniging van Adviseurs houdt zich bezig met subsidies en andere overheidsstimuleringsregelingen.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat verantwoordelijk is voor het uitvoeren van subsidie-, krediet- en fiscale regelingen. Ook houdt het zich bezig met programma's op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking.

Samenwerkingsverband Noord Nederland

Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN). Projecten die de noordelijke economie blijvend versterken, komen in aanmerking voor subsidie in het kader van het programma 'Kompas voor het Noorden'.

Onderdeel subsidies op ondernemersplein.nl

Deze website is ontwikkeld door het Ministerie van Economische Zaken. Door middel van een eenvoudige zoekmachine zijn ruim 300 subsidies te vinden, speciaal gericht op ondernemers. U kunt snel toetsen of een regeling van toepassing is op uw bedrijfsvoering.

Heeft u gevonden wat u zocht?