Heeft u een geldige verblijfsvergunning voor vluchtelingen? Dan kunt u bij de gemeente een vluchtelingenpaspoort aanvragen. Met een vluchtelingenpaspoort kunt u naar alle landen reizen, behalve naar het land waar u vandaan komt. Als u gaat reizen, moet u ook uw verblijfsdocument meenemen.

Maak een afspraak om een vluchtelingenpaspoort aan te vragen. 

Maak hier direct online een afspraak

Meenemen naar de afspraak

  • Kom persoonlijk langs. Dit geldt ook voor kinderen.
  • Uw paspoort, als u die heeft.
  • Geldige verblijfsvergunning.
  • Uw huidige vreemdelingenpaspoort, als u die heeft.
  • Jonger dan 18 jaar? Dan moeten ouder(s)/gezaghouder(s) los van elkaar eerst online toestemming geven (met DigiD)!
  • Een kleurenpasfoto die voldoet aan strenge eisen en niet ouder is dan zes maanden. Ga naar een professionele fotograaf.
  • Een bankpas of contact geld. U betaalt direct bij de aanvraag aan de balie.

Afhalen vluchtelingenpaspoort

U kunt uw vluchtelingenpaspoort vijf werkdagen na de aanvraag ophalen. Tijdens de aanvraag wordt voor het ophalen van uw vluchtelingenpaspoort een afspraak gemaakt. Uw vluchtelingenpaspoort haalt u persoonlijk op. Ook kinderen moeten aanwezig zijn bij het ophalen van hun vluchtelingenpaspoort.

Heeft u uw paspoort sneller nodig?

Met een spoedaanvraag (gedaan vóór 14.00 uur) kunt u uw paspoort de volgende werkdag ophalen. De extra kosten voor een spoedaanvraag zijn € 57,05.

Kosten

Vluchtelingenpaspoort€ 63,40
Extra kosten spoedaanvraag€ 57,05

Aanvraag voor kinderen

Kinderen hebben een eigen vluchtelingenpaspoort nodig als ze naar het buitenland reizen. 

Wilt u voor uw kind een vluchtelingenpaspoort aanvragen? Voor kinderen tot 18 jaar moeten de ouder(s)/gezaghouder(s) los van elkaar online toestemming geven. U heeft hiervoor DigiD nodig. De toestemming is drie maanden geldig.

DigiD linkGeef hier online toestemming

Kan ik op een andere manier toestemming geven?

Heeft u geen DigiD? Of geeft u liever schriftelijk toestemming? Dat kan ook. U moet het formulier toestemming aanvraag reisdocument minderjarige printen, invullen en ondertekenen. Neem dit formulier met een kopie van uw paspoort of ID-kaart mee naar de aanvraag. 

Geldigheid vluchtelingenpaspoort

Hoelang het vluchtelingenpaspoort geldig is, hangt af van uw verblijfsvergunning. Het vluchtelingenpaspoort is minimaal 1 en maximaal 5 jaar geldig. 

Vingerafdrukken

Bij de aanvraag van een paspoort neemt de gemeente twee vingerafdrukken van u op. De vingerafdrukken komen in een chip in uw paspoort. Dit gebeurt bij iedereen vanaf 12 jaar. De vingerafdrukken worden alleen gebruikt voor uw paspoort en worden niet bewaard.

Heeft u gevonden wat u zocht?