Woont u in Nederland, maar heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? En kunt u geen paspoort uit het land van herkomst krijgen? Dan kunt u een vreemdelingenpaspoort aanvragen.

Maak hier direct online een afspraak

Meenemen naar de afspraak

  • Kom persoonlijk langs. Dit geldt ook voor kinderen.
  • Documenten waarmee u laat zien dat u van uw eigen autoriteiten geen paspoort krijgt.
  • Geldige verblijfsvergunning
  • Uw huidige vreemdelingenpaspoort, als u die heeft.
  • Jonger dan 18 jaar? Dan moeten ouder(s)/gezaghouder(s) los van elkaar eerst online toestemming geven (met DigiD)!
  • Een kleurenpasfoto die voldoet aan strenge eisen en niet ouder is dan zes maanden. Ga naar een professionele fotograaf.
  • Een bankpas of contact geld. U betaalt direct bij de aanvraag aan de balie.

U ondertekent een aanvraagformulier. De gemeente stuurt dit samen met een brief naar de IND. Daarna gaat het formulier naar het ministerie van Buitenlandse zaken. Als beide organisaties positief advies geven vraagt de gemeente uw vreemdelingenpaspoort aan.

Afhalen vreemdelingenpaspoort

De aanvraag van een vreemdelingenpaspoort duurt twee tot vier maanden. De procedure duurt lang omdat de IND en het ministerie van Buitenlandse zaken meebeslissen over uw aanvraag.

U krijgt van de gemeente bericht als uw vreemdelingenpaspoort klaar is. U haalt het vreemdelingenpaspoort persoonlijk op. Iemand anders mag dit niet voor u doen. Ook kinderen moeten het vreemdelingenpaspoort zelf ophalen.

Kosten

De aanvraag van een vreemdelingenpaspoort kost € 63,40.

Aanvraag voor kinderen

Kinderen hebben een eigen (vreemdelingen)paspoort nodig als ze naar het buitenland reizen. Maar ook als zij bijvoorbeeld zorg nodig hebben. Vanaf 14 jaar is het verplicht een paspoort of ID-kaart te hebben.

Wilt u voor uw kind een vreemdelingenpaspoort aanvragen? Voor kinderen tot 18 jaar moeten de ouder(s)/gezaghouder(s) los van elkaar online toestemming geven. U heeft hiervoor DigiD nodig. De toestemming is drie maanden geldig.

DigiD linkGeef hier online toestemming

Kan ik op een andere manier toestemming geven?

Heeft u geen DigiD? Of geeft u liever schriftelijk toestemming? Dat kan ook. U moet het formulier toestemming aanvraag reisdocument minderjarige printen, invullen en ondertekenen. Neem dit formulier met een kopie van uw paspoort of ID-kaart mee naar de aanvraag. 

Geldigheid vreemdelingenpaspoort

Hoelang het vreemdelingenpaspoort geldig is, hangt af van uw verblijfsvergunning. Het vluchtelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. 

Vingerafdrukken

Bij de aanvraag van een paspoort neemt de gemeente twee vingerafdrukken van u op. De vingerafdrukken komen in een chip in uw paspoort. Dit gebeurt bij iedereen vanaf 12 jaar. De vingerafdrukken worden alleen gebruikt voor uw paspoort en worden niet bewaard.

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem contact met ons op.

Petra Werkman

Petra Werkman

Klantcontactmedewerker

Heeft u gevonden wat u zocht?