Zo werkt de aanvraag van een ID-kaart

  • Maak een afspraak
  • Ga naar het gemeentehuis. Neem mee: een pinpas of contant geld, een recente pasfoto die voldoet aan de eisen en niet ouder is dan 6 maanden, alle paspoorten en ID-kaarten die u nog heeft en niet ongeldig zijn gemaakt.
  • Na 5 werkdagen is uw ID-kaart klaar. Maak een afspraak om deze af te halen als u dat nog niet heeft gedaan of laat ‘m bezorgen. Bezorgen kost €15,-.

Kosten

Product Leeftijd kost Toeslag bij spoedaanvraag Geldigheid Verwerkingstijd Verwerkingstijd bij spoedaanvraag
Nederlandse Identiteitskaart 18 jaar of ouder € 67,55 € 50,90 is 10 jaar geldig ligt na 5 werkdagen voor u klaar ligt na 1 werkdag voor u klaar
Nederlandse Identiteitskaart jonger dan 18 jaar € 36,45 € 50,90 is 5 jaar geldig ligt na 5 werkdagen voor u klaar ligt na 1 werkdag voor u klaar

 

 

Hoe lang duurt het?

U kunt de identiteitskaart na 5 werkdagen ophalen. Haal uw ID-kaart in ieder geval binnen 3 maanden op, want daarna mogen we de ID-kaart niet meer uitgeven.

Bent u uw oude paspoort of ID-kaart kwijt? Dan moeten we onderzoek doen om uw identiteit vast te stellen. Doe voordat u een nieuwe identiteitskaart aanvraagt aangifte van vermissing.

Dient u een spoedaanvraag in voor uw ID-kaart? Vraag uw identiteitskaart ’s ochtends aan, dan is die al de volgende werkdag klaar.

Kinderen

Kinderen vanaf 14 jaar hebben een eigen paspoort of Nederlandse identiteitskaart nodig vanwege de identificatieplicht. Kinderen dienen persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen van een identiteitskaart.

Reist u met uw kind naar het buitenland, dan moet uw kind altijd een eigen geldig reisdocument (paspoort of identiteitskaart) hebben. Ook als uw kind jonger is dan 14 jaar. Kinderen tot 12 jaar hebben schriftelijke toestemming nodig van beide ouders of gezaghouder om een identiteitskaart aan te vragen. U kunt dit toestemmingsformulier online invullen. Vraag binnen één maand na invullen van dit formulier een identiteitskaart aan, want daarna vernietigen wij het formulier.

Andere achternaam

Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, hebben soms problemen bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. Op de site van de Rijksoverheid staan veelgestelde vragen over het reizen met kinderen en kunt u het formulier 'Reizen met een minderjarige naar het buitenland' vinden.

Bij een reis binnen het Schengengebied (de meeste Europese landen) is er geen persoonscontrole. Naar of vanuit een niet-Schengenland is die controle er wel. Kijk voor meer informatie op de site van de Marechaussee.

Reizen met een identiteitskaart

Een identiteitskaart is een officieel reisdocument voor een bepaald aantal landen. Het is niet mogelijk om visa toe te voegen aan een identiteitskaart: dit kan alleen bij een paspoort.

Identiteitskaart kwijt

Bent u uw identiteitskaart kwijt? Dan moet u eerst aangifte doen van vermissing. Dat doet u bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Pas daarna kunt u een nieuwe ID-kaart aanvragen. Eenmaal aangegeven als vermist kan dit niet meer ongedaan gemaakt worden.

Is een ID-kaart verplicht?

U moet kunnen laten zien wie u bent (identificatieplicht). Dat geldt voor iedere Nederlander van 14 jaar of ouder. Dat hoeft niet per se met een Nederlandse ID-kaart. Het kan ook met een paspoort, een rijbewijs, een ID-kaart of paspoort uit een ander EU-land of een vreemdelingendocument.

Kan ik een ID-kaart in een andere gemeente aanvragen?

U moet uw ID-kaart aanvragen in de gemeente waar u ingeschreven staat.

Kan ik een ID-kaart aanvragen zonder vaste verblijfsplaats of adres?

Dat kan, maar niet bij ons. Dan moet u bij een grensgemeente zijn.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Petra Werkman

Petra Werkman

Klantcontactmedewerker