Maak een afspraak om een identiteitskaart (ID-kaart) aan te vragen. Door drukte duurt het misschien langer om een ID-kaart aan te vragen. Heeft u dit jaar een nieuw paspoort of ID-kaart nodig? Maak op tijd een afspraak!

Maak hier direct online een afspraak

vrouw laat id kaart zien

Meenemen naar de afspraak

  • Kom persoonlijk langs. Dit geldt ook voor kinderen.
  • Al uw paspoorten en ID-kaarten. Ook als ze verlopen zijn.
  • Jonger dan 12 jaar? Dan moeten ouder(s)/gezaghouder(s) los van elkaar eerst online toestemming geven (met DigiD).
  • Een kleurenpasfoto die voldoet aan strenge eisen en niet ouder is dan zes maanden. Ga naar een professionele fotograaf.
  • Een bankpas of contact geld. U betaalt direct bij de aanvraag aan de balie.

Bent u uw paspoort of ID-kaart kwijt? Of is uw paspoort of ID-kaart gestolen? Geef dit zo snel mogelijk door. Dit is belangrijk om misbruik ervan te voorkomen. 

Afhalen ID-kaart

U kunt uw ID-kaart zes werkdagen na de aanvraag ophalen. Tijdens de aanvraag wordt voor het ophalen van uw ID-kaart een afspraak gemaakt. Uw ID-kaart haalt u persoonlijk op. Ook kinderen moeten aanwezig zijn bij het ophalen van hun ID-kaart.

Heeft u uw ID-kaart sneller nodig?

Met een spoedaanvraag (gedaan vóór 14.00 uur) kunt u uw ID-kaart de volgende werkdag ophalen. De extra kosten voor een spoedaanvraag zijn € 57,05.

Kosten

selecteer wat voor u van toepassing is

Uw nieuwe Nederlandse Identiteitskaart...

  • ...kost € 75,80
  • ...is 10 jaar geldig
  • ...ligt na 6 werkdagen voor u klaar

Aanvraag voor kinderen

Kinderen hebben een eigen paspoort of ID-kaart nodig als ze naar het buitenland reizen. Maar ook als zij bijvoorbeeld zorg nodig hebben. Vanaf 14 jaar is het verplicht een paspoort of ID-kaart te hebben.

Wilt u voor uw kind een ID-kaart aanvragen? Voor kinderen tot 12 jaar moeten de ouder(s)/gezaghouder(s) los van elkaar online toestemming geven. U heeft hiervoor DigiD nodig. De toestemming is drie maanden geldig.

DigiD linkGeef hier online toestemming


Kan ik op een andere manier toestemming geven?

Heeft u geen DigiD? Of geeft u liever schriftelijk toestemming? Dat kan ook. U moet het formulier toestemming aanvraag reisdocument minderjarige uitprinten, invullen en ondertekenen. Neem dit formulier met een kopie van uw paspoort of ID-kaart mee naar de aanvraag. 

Reizen met kinderen

Heeft u een andere achternaam dan uw kinderen? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole aan de grens of op het vliegveld. U hebt een bewijs nodig dat u de vader/moeder bent of het ouderlijk gezag hebt. Lees hierover op de website van de Marechaussee.

Geldigheid ID-kaart

Een ID-kaart is 10 jaar geldig voor volwassenen (18+) en 5 jaar geldig voor kinderen tot 18 jaar.

Vingerafdrukken

Bij de aanvraag van een ID-kaart neemt de gemeente 2 vingerafdrukken van u op. De vingerafdrukken komen in een chip in uw ID-kaart. Dit gebeurt bij iedereen vanaf 12 jaar. De vingerafdrukken worden alleen gebruikt voor uw ID-kaart en worden niet bewaard.

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem contact met ons op.

Petra Werkman

Petra Werkman

Klantcontactmedewerker