Het gevoel er alleen voor te staan en voor alles de verantwoordelijkheid moeten dragen. Het leverde mantelzorger Hans Valkenburg uit Haulerwijk behoorlijk wat stress op. Dat hij in contact kwam met mantelzorgconsulent Lyan Bergsma voelt voor hem dan ook als een opluchting. „Iemand die een luisterend oor biedt en analyseert wat nodig is. Ik zie weer perspectief.”

Het is 4,5 jaar geleden dat het leven van hem en zijn vrouw een drastische wending nam. „Mijn vrouw was samen met een vriendin in Spanje, op weg naar Santiago de Compostela. Ze zijn op een trottoir van achteren aangereden. Haar vriendin overleefde het ongeval niet, mijn vrouw lag drie weken op de intensive care.”

Terug in Nederland kon ze terecht in Beetsterzwaag om te revalideren. Daarna was er tijdelijk thuiszorg om het echtpaar thuis te ondersteunen. „We woonden toen nog in een klein huurhuisje aan de Leeksterweg, dus ik ben snel op zoek gegaan naar een wat grotere, levensloopbestendige woning.” Die werd elders in het dorp gelukkig snel gevonden, maar daarmee waren de problemen niet van de baan. Nog altijd heeft zijn vrouw veel pijn en ze heeft hersenbeschadiging aan het ongeluk overgehouden. „Dat is het grootste probleem. Het geheugen laat haar in de steek.”

Overbelast

Hans zorgt met ontzettend veel liefde voor zijn vrouw, maar onbewust begon er wel iets te knagen. „Langzaam raakte ik overbelast, terwijl ik dat zelf eigenlijk niet doorhad. Totdat ik een paar maanden geleden dacht: ‘Ik kan het niet meer alleen’.”

Het echtpaar heeft geen kinderen en familieleden wonen grotendeels niet in de buurt. De zorg voor zijn vrouw komt dus alleen op hem neer. „Met wie moet je de problemen bespreken? Wie houdt je even die spiegel voor? Ik raakte steeds meer gespannen.” Hij besloot contact op te nemen met de huisarts en las toevallig rond die periode ook een artikel over mantelzorgconsulent Lyan Bergsma van de gemeente. „Ik heb haar een mail gestuurd en de situatie uitgelegd. Ze nam direct contact met mij op en begreep waar ik tegenaan liep. Ze gaf mij goede adviezen en tips.”

Hulpmiddelen

Zo attendeerde Lyan hem onder andere op hulpmiddelen, zoals een dementieklok. Deze klok biedt ondersteuning in de dagelijkse bezigheden. Hans ervaart ook het lotgenotencontact wat Lyan opzet, als erg prettig. Met enige regelmaat zijn er - zowel fysieke als online - bijeenkomsten. „Je komt zo in contact met mensen die je begrijpen, je krijgt een luisterend oor en je kunt ervaringen en informatie uitwisselen.”

Mede door de ondersteuning van Lyan heeft Hans weer vertrouwen in de toekomst. „Ik kan haar altijd bellen. Voor mij is ze een belangrijke gids geworden. Ze kent de weg in de plaatselijke hulpverlening en kan wetten, procedures en (veranderende) regels duiden. Inmiddels kunnen we ook rekenen op een casemanager van de gemeente, waarmee we een zorgplan gaan opstellen.”

Als mantelzorger ook behoefte aan ondersteuning of simpelweg een luisterend oor? Neem contact op met mantelzorgconsulent Lyan Bergsma. Tel: 06 – 45882022 of l.bergsma@ooststellingwerf.nl. Hans: „Gewoon doen. Beter tijdig aan de bel trekken dan onbewust overbelast raken. Bovendien geeft het je de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier lotgenoten te ontmoeten.”

Activiteiten voor mantelzorgers

Zorg je voor een langere periode onbetaald voor iemand in jouw omgeving, zoals voor iemand met een psychische kwetsbaarheid of chronische ziekte? Dit kan gaan om je partner, kind, ouders, broertje, zusje, grootouders of misschien wel voor de buren. Dan ben jij een mantelzorger, ook als de zorg voor jou als vanzelfsprekend voelt. Ben je mantelzorger en heb je zin in een ontspannend uitje? Of ken jij een mantelzorger die je wel een ontspannen activiteit gunt? Op 13 juni en 20 juni is er een activiteit voor mantelzorgers. Mantelzorgers die bij ons bekend zijn hebben een uitnodiging ontvangen. Maar we hebben nog plek! Op 13 juni gaan we naar het Vlechtmuseum in Noordwolde. Op 20 juni gaan we naar de bowlingbaan.

Ben je mantelzorger en lijkt het je leuk om aanwezig te zijn bij één van deze activiteiten? Neem dan (voor 31 mei) contact op met Lyan Bergsma via 06 – 45882022 of l.bergsma@ooststellingwerf.nl.