Ben of word je (langdurig of chronisch) ziek? Dan moet je misschien meer betalen voor zorg. Dit hangt onder andere af van de zorgverzekering die je hebt. 

Op deze pagina lees je wat je kunt doen. Bijvoorbeeld om een bijdrage voor deze kosten te krijgen via de gemeente.

Zoek uit wat je vergoed krijgt van je verzekering

Heb je alleen een basisverzekering of ook een aanvullende verzekering? Als je een aanvullende hebt, krijg je meer vergoed.

Neem contact op met je verzekeraar. Of kijk op de website van je verzekeraar. Zoek zo uit wat je precies wel en niet vergoed krijgt. Dan weet je waar je aan toe bent.

Houd ook rekening met:

  • Eigen risico: dit is een bedrag dat je altijd zelf betaalt vóórdat de verzekering kosten vergoed voor zorg in de basisverzekering. De overheid bepaalt ieder jaar hoe hoog dit bedrag is.
  • Eigen bijdrage: voor sommige zorg betaal je altijd een eigen bijdrage. Dit gaat om zorg die in de aanvullende verzekering zit.

Kom je hier zelf niet uit? Bel dan eerst met je verzekeraar. Als dat niet lukt kan je contact opnemen met de gemeente.
 

Dien rekeningen op tijd in

Stuur rekeningen die je krijgt (voor zorg en medicijnen) zo snel mogelijk naar je verzekeraar. Dan krijg je ook snel de vergoeding.

Krijg je niet alle kosten vergoed en kun je die niet in één keer betalen? Dan kun je met je verzekeraar vaak afspreken om in termijnen te betalen.

Kom je hier zelf niet uit? Zoek dan contact met de gemeente.
 

Hulp via de gemeente

Als gemeente komen we (langdurig) zieke mensen graag tegemoet. Je kunt misschien van de volgende hulp gebruikmaken:

  • Collectieve aanvullende verzekering: als je een laag inkomen hebt, betalen wij een deel van de kosten voor een aanvullende verzekering. Zo krijg je meer kosten vergoed als je bijvoorbeeld chronisch ziek bent of een beperking hebt.
  • Bijzondere bijstand: dit is een eenmalige bijdrage voor bijvoorbeeld zorgkosten die niet vergoed worden door je verzekering, en die je niet zelf kunt betalen.

Wil je meer weten hierover? Zoek dan contact met de gemeente.