Meedenken
Inwonersparticipatie
Gemeente Ooststellingwerf is er voor de inwoners. We willen graag onze inwoners betrekken bij verschillende onderwerpen. Inwoners betrekken we door hen mee te laten doen, meedenken of meebeslissen bij verschillende onderwerpen. Dat heet inwonersparticipatie. Omdat we inwoners op tijd mee te nemen bij plannen van de gemeente kunnen we beter rekening houden met de behoeften van onze inwoners. Zo worden onze plannen nog beter van kwaliteit.
Door nieuwe wet -en regelgeving – zoals de Omgevingswet in 2024 - zijn gemeenten ook verplicht om een participatiebeleid te hebben. Dat is bij ons de Visie op Inwonersparticipatie. Deze is vastgesteld in 2023. Hierin staat in bij welke onderwerpen en op welke manier de gemeente haar inwoners betrekt bij nieuwe plannen.
Inwoners kunnen meedenken op verschillende manieren
Inwoners betrekken we op verschillende manieren. Zo informeren we wekelijks in de Nieuwe Ooststellingwerver, organiseren we inwonersbijeenkomsten of inloopavonden en vragen we regelmatig hun meningen door middel van vragenlijsten.
Inwonerspanel
Wil jij een paar keer per jaar je mening geven over actuele onderwerpen via een korte online vragenlijst en ben je ouder dan 16 jaar? Dan is het inwonerspanel misschien iets voor jou. Meld je aan voor het inwonerspanel.
Jongerenpanel
Ben je jonger dan 16 jaar? Ook onze jonge inwoners zijn welkom om mee te denken. Het jongerenpanel stelt specifieke vragen over onderwerpen die interessant zijn voor iedereen van 12 tot 23 jaar.
Pop-up jongerenraad
Naast het digitale jongerenpanel hebben we regelmatig gesprekken in de pop-up jongerenraad. Deze raad is er voor iedereen van 12 tot 23 jaar.
De jongerenraad organiseren we samen met de jongerenwerkers van Scala Welzijn.
Wil je hieraan deelnemen? Mail dan naar Dana Zwierstra d.zwierstra@ooststellingwerf.nl.
Inspraak
Wil je aandacht vragen voor een probleem of onderwerp? Dan kun je inspreken bij een raads- of een commissievergadering.
Adviesraad Sociaal Domein
De onafhankelijke Adviesraad Sociaal Domein geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het college van burgemeester en wethouders. Dit doen ze namens alle inwoners. Denk hierbij aan onderwerpen over voorzieningen voor mensen met een beperking, werk en inkomen, jeugdzorg en huishoudelijke hulp. Maar ook over zaken als wonen en armoedebeleid adviseert de adviesraad het college soms.
Idee of initiatief
Heb je een idee of initiatief voor de samenleving? Wil je zelf aan de slag en heb je ondersteuning nodig? Dan kun je aankloppen bij één van de opbouwwerkers van stichting Scala. Wil je subsidie aanvragen voor je idee of initiatief? Doe je aanvraag voor subsidie via Het Fonds.