Als vreemdeling kunt u de Nederlandse nationaliteit krijgen.

Dat kan op twee manieren:

 • Naturalisatie (hiervoor komen de meeste in aanmerking)
 • Optie (in veel gevallen kunt u uw oorspronkelijke nationaliteit behouden)

U vraagt de Nederlandse nationaliteit aan bij de gemeente. Dit kan alleen op afspraak.

Maak een afspraak

Hoe werkt het?

Hoe werkt de naturalisatieprocedure?

 1. Bekijk of u in aanmerking komt voor de optieprocedure. Als dat niet zo is, bekijk dan of u in aanmerking komt voor de naturalisatieprocedure.
 2. Maak een afspraak met ons. Deze afspraak is een eerste gesprek waarbij wij samen bekijken of u in aanmerking komt voor het Nederlanderschap. Ook informeren wij u dat er gevolgen kunnen zijn van het afstand doen of het automatisch verlies van uw oorspronkelijke nationaliteit. Samen bepalen we of u officieel een aanvraag kunt indienen.
 3. Dien een aanvraag in. Bekijk onder het kopje 'meenemen aanvraag' wat u moet meenemen.
 4. Wij sturen uw aanvraag naar de 'Immigratie- en naturalisatiedienst (IND)'. De koning neemt uiteindelijk de officiële beslissing. Hij laat zich hierbij adviseren door de IND. Het hele proces duurt ongeveer een jaar.
 5. Is uw verzoek tot naturalisatie goedgekeurd? Dan nodigen wij u binnen 12 weken uit voor een naturalisatieceremonie. Daar krijgt u het naturalisatiebesluit. U bent verplicht om op deze ceremonie te verschijnen. U legt daar ook de ‘Verklaring van verbondenheid’ af.

Hoe werkt de optieprocedure?

 1. Bekijk of u in aanmerking komt voor de optieprocedure.
 2. Maak een afspraak met ons. Deze afspraak is een eerste gesprek waarbij wij samen bekijken of u in aanmerking komt voor het Nederlanderschap. Ook nemen we het optieproces door. Samen bepalen we of u officieel een verzoek kunt indienen.
 3. Dien een verzoek in.
 4. Binnen 13 weken neemt de burgemeester een besluit op uw verzoek.
 5. Is uw verzoek goedgekeurd? Dan nodigen wij u binnen 12 weken uit voor een ceremonie. Daar krijgt u het optiebesluit. U bent verplicht om op deze ceremonie te verschijnen. U legt daar ook de ‘Verklaring van verbondenheid’ af.

Meenemen aanvraag

 • Geldig identiteitsbewijs, paspoort of id kaart 
 • Uw huidige verblijfsdocument (indien aanwezig)
 • Uw geboorteakte (niet altijd verplicht, ook kunnen er extra voorwaarden zijn)
 • Bewijs van eerste aankomst in Nederland (niet altijd verplicht) 
 • Bewijs van inburgering (diploma en/of inburgeringscertificaat en/of certificaat nieuwkomers). Bij de optieprocedure niet verplicht.