Zo werkt de aanvraag van een paspoort

  • Maak een afspraak(externe link)
  • U moet persoonlijk langskomen. Dit geldt ook voor kinderen.
  • Ga naar het gemeentehuis. Neem mee: een pinpas of contant geld, een recente pasfoto die voldoet aan de eisen(externe link) en niet ouder is dan 6 maanden, alle paspoorten en ID-kaarten die u nog heeft en niet ongeldig zijn gemaakt. 
  • Voor het aanvragen van een paspoort voor een kind tot 18 jaar: gezaghouders dienen  vooraf online toestemming te geven, ook de gezaghouders die aanwezig zijn bij de aanvraag dienen vooraf toestemming te geven.  
  • Na 5 werkdagen is uw paspoort klaar. Deze moet persoonlijk opgehaald worden. Dit geldt ook voor kinderen. 

Kosten

ProductLeeftijdkostToeslag bij spoedaanvraagGeldigheidVerwerkingstijdVerwerkingstijd bij spoedaanvraag
Nationaal Paspoort18 jaar of ouder€ 77,85€ 53,-is 10 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdag voor u klaar
Nationaal Paspoortjonger dan 18 jaar€ 58,85€ 53,-is 5 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdag voor u klaar

Hoe lang duurt het?

U kunt het paspoort na 5 werkdagen ophalen. Haal uw paspoort in ieder geval binnen 3 maanden op, want daarna mogen we het paspoort niet meer uitgeven.

Bent u uw oude paspoort of ID-kaart kwijt? Dan moeten we onderzoek doen om uw identiteit vast te stellen. Doe voordat u een nieuwe identiteitskaart aanvraagt aangifte van vermissing.

Dient u een spoedaanvraag in voor uw paspoort? Vraag uw paspoort ’s ochtends aan, dan is die al de volgende werkdag klaar.

Kinderen

Kinderen vanaf 14 jaar hebben een eigen paspoort of Nederlandse identiteitskaart nodig vanwege de identificatieplicht.

Reist u met uw kind naar het buitenland, dan moet uw kind altijd een eigen geldig reisdocument (paspoort of identiteitskaart) hebben. Ook als uw kind jonger is dan 14 jaar. Kinderen tot 18 jaar hebben toestemming nodig van beide ouders of gezaghouder om een paspoort aan te vragen. U kunt dit toestemmingsformulier online invullen. Vraag binnen één maand na invullen van dit formulier een paspoort of identiteitskaart aan, want daarna vernietigen wij het formulier.

Andere achternaam

Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, hebben soms problemen bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. Op de site van de Rijksoverheid(externe link) staan veelgestelde vragen over het reizen met kinderen en kunt u het formulier 'Reizen met een minderjarige naar het buitenland' vinden.

Bij een reis binnen het Schengengebied (de meeste Europese landen) is er geen persoonscontrole. Naar of vanuit een niet-Schengenland is die controle er wel. Kijk voor meer informatie op de site van de Marechaussee.(externe link)

Paspoort kwijt?

Bent u uw paspoort kwijt? Dan moet u eerst aangifte doen van vermissing. Dat doet u bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Pas daarna kunt u een nieuw paspoort aanvragen. Eenmaal aangegeven als vermist kan dit niet meer ongedaan gemaakt worden.

Is een paspoort verplicht?

U moet kunnen laten zien wie u bent (identificatieplicht). Dat geldt voor iedere Nederlander van 14 jaar of ouder. Dat hoeft niet per se met een Nederlands paspoort. Het kan ook met een identiteitskaart, een rijbewijs, een ID-kaart of paspoort uit een ander EU-land of een vreemdelingendocument.

Hoe werkt het met de vingerafdrukken?

In uw paspoort worden uw vingerafdrukken opgenomen. Dit gebeurt niet bij kinderen jonger dan 12 jaar. Is het niet mogelijk om vingerafdrukken van u te nemen door een lichamelijke of geestelijke aandoening? Bij een tijdelijke aandoening kunt u een paspoort aanvragen dat 1 jaar geldig is of wachten tot de aandoening is genezen. Hebt u een permanente aandoening, dan kunt u een paspoort aanvragen dat 5 of 10 jaar geldig is.

Kan ik een paspoort in een andere gemeente aanvragen?

U moet uw paspoort aanvragen in de gemeente waar u ingeschreven staat.

Mag ik mijn ID-kaart houden als ik een paspoort aanvraag?

Ja, dat kan indien de ID-kaart nog geldig is.

Ik heb een verblijfsvergunning gekregen. Kan ik nu ook een paspoort krijgen?

Als u niet de Nederlandse identiteit heeft, heeft u soms recht op een vreemdelingenpaspoort(externe link) of vluchtelingenpaspoort(externe link).

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem contact met ons op.

Petra Werkman

Petra Werkman

Klantcontactmedewerker