Paspoort

Maak een afspraak om een paspoort aan te vragen. Door drukte duurt het misschien langer om een ID-kaart aan te vragen. Heeft u dit jaar een nieuw paspoort of ID-kaart nodig? Maak op tijd een afspraak!

Maak hier direct online een afspraak

U kunt bij ons een paspoort aanvragen als u de Nederlandse nationaliteit heeft én ingeschreven staat in de gemeente Ooststellingwerf. 

Wat neemt u mee naar de afspraak?

  • Kom persoonlijk langs. Dit geldt ook voor kinderen.
  • Alle paspoorten én ID-kaarten die u heeft. Let op: u neemt zowel de geldige als de verlopen paspoorten en ID-kaarten mee.
  • Is uw kind jonger dan 18 jaar? Dan moeten ouder(s)/gezaghouder(s) los van elkaar eerst online toestemming geven met DigiD. Lees hieronder meer informatie over de aanvraag van een paspoort voor kinderen tot 18 jaar of regel direct de toestemming:
    DigiDRegel hier direct de toestemming 
  • Een kleurenpasfoto die voldoet aan strenge eisen en niet ouder is dan zes maanden. Ga naar een professionele fotograaf.
  • Een bankpas of contact geld. U betaalt direct bij de aanvraag aan de balie.

Bent u uw paspoort of ID-kaart kwijt? Of is uw paspoort of ID-kaart gestolen? Geef dit zo snel mogelijk door. Dit is belangrijk om misbruik ervan te voorkomen. 

Toestemming paspoort voor kinderen tot 18 jaar

Kinderen jonger dan 18 jaar hebben toestemming nodig bij de aanvraag van een paspoort. Kinderen hebben een eigen paspoort of ID-kaart nodig als ze naar het buitenland reizen. Maar ook als zij bijvoorbeeld zorg nodig hebben. Vanaf 14 jaar is het verplicht een paspoort of ID-kaart te hebben.

Wilt u voor uw kind een paspoort aanvragen? Voor kinderen tot 18 jaar moeten de ouder(s)/gezaghouder(s) los van elkaar online toestemming geven. U heeft hiervoor DigiD nodig. De toestemming is drie maanden geldig.

DigiDGeef hier online toestemming

Kan ik op een andere manier toestemming geven?

Heeft u geen DigiD? Of geeft u liever schriftelijk toestemming? Dat kan ook. U moet het formulier toestemming aanvraag reisdocument minderjarige printen, invullen en ondertekenen. Neem dit formulier met een kopie van uw paspoort of ID-kaart mee naar de aanvraag.

Afhalen paspoort

U kunt uw paspoort zes werkdagen na de aanvraag ophalen. Tijdens de aanvraag wordt voor het ophalen van uw paspoort een afspraak gemaakt. Uw paspoort haalt u persoonlijk op. Ook kinderen moeten aanwezig zijn bij het ophalen van hun paspoort.

Heeft u uw paspoort sneller nodig?

Let op: spoedaanvragen voor paspoort en identiteitskaart zijn niet mogelijk op woensdag 25 t/m vrijdag 27 september 2024.

Met een spoedaanvraag (gedaan vóór 14.00 uur) kunt u uw paspoort, in de meeste gevallen, de volgende werkdag ophalen. De extra kosten voor een spoedaanvraag zijn € 57,05.

Kosten

selecteer wat voor u van toepassing is

Uw nieuwe Nationaal Paspoort...

  • ...kost € 83,85
  • ...is 10 jaar geldig
  • ...ligt na 6 werkdagen voor u klaar

Reizen met kinderen

Heeft u een andere achternaam dan uw kinderen? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole aan de grens of op het vliegveld. U hebt een bewijs nodig dat u de vader/moeder bent of het ouderlijk gezag hebt. Lees hierover op de website van de Marechaussee.

Geldigheid paspoort

Een ID-kaart is 10 jaar geldig voor volwassenen (18+) en 5 jaar geldig voor kinderen tot 18 jaar.

Vingerafdrukken

Bij de aanvraag van een paspoort neemt de gemeente 2 vingerafdrukken van u op. De vingerafdrukken komen in een chip in uw paspoort. Dit gebeurt bij iedereen vanaf 12 jaar. De vingerafdrukken worden alleen gebruikt voor uw paspoort en worden niet bewaard.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem contact met ons op.

Petra Werkman

Petra Werkman

Klantcontactmedewerker