Is uw rijbewijs verlopen? Of wilt u een categorie laten toevoegen? Dan kunt u online bij de RDW een nieuw rijbewijs aanvragen.

Verlengen of uitbreiden

Online aanvragen kan alleen bij het verlengen van uw rijbewijs of het uitbreiden van categorieën. Vraagt u voor het eerst een rijbewijs aan? Of bent u uw rijbewijs kwijt? Dan moet u hiervoor nog wel naar het gemeentehuis komen. Maak dan wel eerst een afspraak

Hoe werkt het?

Verlengen of uitbreiden van uw rijbewijs doet u zo:

Stap 1: Maak een pasfoto

 • U heeft een digitale pasfoto nodig. Laat deze bij een erkende fotograaf naar keuze (binnen Nederland) maken. Op de website van de RDW staat een overzicht met erkende fotografen. Neem uw huidige rijbewijs mee.
 • Bij de fotograaf zet u uw handtekening. Deze handtekening komt op uw nieuwe rijbewijs. De fotograaf verstuurt uw handtekening digitaal en beveiligd naar de RDW.
 • U krijgt een e-mail van de RDW. Hierin staat of u uw rijbewijs online kunt verlengen.

Stap 2: Online aanvragen

Bij de RDW vraagt u online uw rijbewijs aan. Log in met de DigiD-app en betaal met iDEAL. Een rijbewijs kost € 51,10. Bij de fotograaf betaalt u nog de kosten voor de pasfoto. 

Stap 3: Rijbewijs ophalen

Na 2 werkdagen krijgt u een e-mail van de RDW dat het rijbewijs voor u klaar ligt. Daarna kunt u uw rijbewijs ophalen bij het gemeentehuis. Maak een afspraak voordat u langskomt.

Let op: Een spoedaanvraag is bij het digitaal aanvragen van een rijbewijs niet mogelijk.

Voorwaarden voor het doen van een online aanvraag

 • U heeft een Nederlands rijbewijs.
 • U vraagt een verlenging van uw rijbewijs of een categorie-uitbreiding aan.
 • U staat ingeschreven bij de gemeente Ooststellingwerf.
 • U heeft een mobiele telefoon waarbij online aanvragen mogelijk is (Android verse 7.0 of hoger, IPhone 7 of hoger). 

Aanvragen in het gemeentehuis

Wilt u uw rijbewijs niet online verlengen? U kunt dit ook regelen op het gemeentehuis. Maak hier een afspraak voor. Na 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen. Voor het aanvragen van uw eerste rijbewijs of het vernieuwen van een vermist rijbewijs moet u altijd naar het gemeentehuis komen. Dit geldt ook voor het omwisselen van een buitenlands rijbewijs. Dit kunt u niet online regelen.

Meer informatie?

Kijk dan op de website van de RDW voor meer informatie.  Of bekijk de instructievideo hiernaast. 

Veelgestelde vragen

Hoe lang is een rijbewijs geldig?

De geldigheidsduur voor de rijbewijs C (vrachtwagen) en D (bus) is 5 jaar.

Leeftijd geldigheid

 • 18 tot 65 Maximaal 10 jaar
 • 65 tot 75 Tot uw 75ste verjaardag
 • 75 en ouder Maximaal 5 jaar

Online inloggen met rijbewijs (vanaf 1 juli 2023)

Vanaf 1 juli 2023 kan u online inloggen met uw rijbewijs. Binnen 5 werkdagen na het ophalen van uw rijbewijs ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht.

Rijbewijs kwijt?

Bent u uw oude rijbewijs kwijt? Doe eerst met uw DigiD een melding van vermissing bij de RDW. Dan is het rijbewijs direct ongeldig. Als u aangeeft dat uw rijbewijs vermist is, is dat definitief en kan het niet meer ongedaan gemaakt worden. Vraag daarna een nieuw rijbewijs aan.

Medische keuring en gezondheidsverklaring

Medische keuring

U heeft een medische keuring nodig, voordat u een rijbewijs aanvraagt als u:

 • Een medische beperking heeft.
 • 75 jaar of ouder bent en uw rijbewijs verloopt.
 • Een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft.

Meer informatie over de medische keuring vindt u op de website van het CBR.

Gezondheidsverklaring

U heeft een “Gezondheidsverklaring” nodig voor de medische keuring. Deze kunt u online bij het CBR aanvragen. Ook kunt u de Gezondheidsverklaring bij ons kopen als u 75 jaar of ouder bent. Maak daarvoor een afspraak. De kosten voor een Gezondheidsverklaring bedragen € 46,50 (€ 44,50 + € 2,- leges gemeente). Meer informatie over de gezondheidsverklaring vindt u op de website van het CBR.

Voor het online invullen van uw Gezondheidsverklaring heeft u een DigiD met SMS of DigiD-app controle nodig. Heeft u moeite met digitaal bestellen? Vraag dan hulp bij familie of bekenden. U kunt zich ook hulp krijgen van de plaatselijke bibliotheek.

Online bij CBR aanvragen

In welke landen mag ik rijden met een Nederlands rijbewijs?

In alle EU-landen. Alleen buiten de EU heeft u soms een internationaal rijbewijs nodig. Die kunt u halen bij de ANWB.

Hoe kan ik een buitenlands rijbewijs omwisselen naar een Nederlands rijbewijs?

Op de website van de RDW staat in welke gevallen u uw buitenlandse rijbewijs kan omwisselen naar een Nederlands rijbewijs. Ook staat daar welke documenten u mee moet nemen tijdens uw afspraak bij ons.