Scholieren tussen de 18 en 30 jaar kunnen een bijdrage krijgen, waarmee u bijvoorbeeld schoolspullen kunt kopen. Dit heet een tegemoetkoming in de schoolkosten. U vraagt deze tegemoetkoming aan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Hoe werkt het?

De tegemoetkoming is een gift, u hoeft dit niet terug te betalen. Hoeveel u krijgt, hangt af van het inkomen van uw ouders. U hebt recht op de tegemoetkoming als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U volgt in Nederland een voltijdopleiding in het voortgezet onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs (vso) of het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo).
  • U bent tussen de 18 en 30 jaar oud. Of als u op het vso zit tussen de 18 en 20 jaar.
  • U hebt de Nederlandse nationaliteit. Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kunt u soms toch een tegemoetkoming krijgen. Kijk in het nationaliteitenschema van de DUO of dit voor u geldt.

Wat moet ik doen?

U vraagt de tegemoetkoming aan bij de DUO.

Als u op een particuliere school zit, kunt u bij de school informeren wat de mogelijkheden zijn.

Meenemen

Voor het aanvragen van de tegemoetkoming hebt u nodig:

  • Uw DigiD
  • Gegevens van uw school en opleiding

Hoe lang duurt het?

De tegemoetkoming gaat in op de eerste dag van het kwartaal, nadat u 18 jaar bent geworden. Dit kan dus zijn op: 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober.

Aanvullende informatie

Schoolgaande kinderen - Stichting Leergeld

Heeft u schoolgaande kinderen, dan wilt u als ouder dat je kind kan meedoen. Met een excursie, met sport, met muziekles, met school. Stichting Leergeld helpt met sportschoenen, een schoolreisje of contributie als daar even geen geld voor is. Leergeld komt bij u thuis. U hoeft dus niet naar een loket. Thuis bekijkt een medewerker van Leergeld uw situatie. Wat zijn de dingen waar uw kind nu niet aan mee kan doen? Wat kunnen andere instanties voor u betekenen? En wat kan Leergeld voor u doen?

Leergeld werkt samen met verenigingen, scholen en bedrijven. Zo kan Leergeld er voor zorgen dat u bijvoorbeeld maar de helft van de normale contributie betaalt. Of dat u heel goedkoop een fiets kunt aanschaffen voor uw kind. Voor een schoolreisje kan Leergeld bekijken of er speciale afspraken met de school kunnen worden gemaakt. Kan dat allemaal niet of is het nog steeds te duur voor u dan kan Leergeld wellicht bijspringen.

U kunt contact met Leergeld opnemen voor meer informatie of om een afspraak te maken met een medewerker die bij u thuis langskomt.

De contactgegevens zijn:

Stichting Leergeld Friesland-Oost
Postbus 255, 9200 AG Drachten
rczo@leergeldfrieslandoost.nl 
tel. 06 496 016 91, bereikbaar op maandag van 9.30 uur tot 14.00 uur.

Wilt u uitgebreider kennismaken met Leergeld? Kijk dan op www.leergeld.nl.
 

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Petra Werkman

Petra Werkman

Klantcontactmedewerker