Wil je blijven bewegen als je ouder wordt? Een goed idee; hoe actiever je blijft, hoe gezonder je blijft. Op deze pagina vind je een overzicht van alles wat op sportgebied mogelijk is voor ouderen.

Thuis sporten

Je kunt natuurlijk ook thuis aan de slag:

  • Op de website van Vegro(externe link) vind je oefeningen, mét instructievideo.
  • Iedere dag is op TV ‘Nederland in beweging’. Dat zijn oefeningen op muziek. Daar kunnen de meeste mensen vanuit de huiskamer aan meedoen. 'Nederland is beweging' is  elke werkdag om 09.15 uur op NPO 2 en om 10.15 uur op NPO 1 te gezien. Of kijk het terug(externe link)

Belang van sporten voor ouderen

Er zijn heel veel redenen om te blijven bewegen, óók op hogere leeftijd. Het is bewezen dat ouderen die actief blijven:

  • Een goede conditie houden
  • Ook fitter blijven in het hoofd
  • Minder kans hebben op (chronische) ziektes

En wanneer je fitter blijft, kun je ook dingen die je graag doet blíjven doen. Denk aan langer zelfstandig thuis wonen. Of zelf op bezoek gaan bij (klein)kinderen. Spelen met je kleinkinderen. Hobby’s. Benieuwd hoeveel beweging je nodig hebt? Bekijk dan de beweegrichtlijnen(externe link) van het Kenniscentrum voor Sport en Bewegen. 

Ook zijn ouderen die sporten minder vaak eenzaam. Onder andere omdat ze samen met anderen sporten en zo meer onder de mensen komen.

Buurtsport & Beweegplein 

Stichting Scala heeft 6 buurtsportcoaches. Zij helpen ouderen om meer te sporten.

Daarnaast hebben deze coaches contacten met sportverenigingen, ouderenorganisaties, sportscholen, zorginstellingen en meer. Daardoor kunnen ze je makkelijk doorverwijzen als dat nodig is. Een overzicht van alle sport- en beweegaanbieders in de gemeente vind je op het Beweegplein

Ga naar het beweegplein

(Sport)activiteiten voor ouderen

Veel sportcentra en -scholen bieden (sport)activiteiten aan voor ouderen. Ook in veel dorpshuizen worden activiteiten voor ouderen georganiseerd.