Verklaring omtrent het gedrag (VOG)

Werkgevers of organisaties kunnen om een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) vragen. Een VOG vraag je aan bij de gemeente. Het ministerie van Veiligheid en Justitie beoordeelt de aanvraag. De behandeling duurt maximaal 4 weken. De verklaring of afwijzing krijg je thuisgestuurd.

Digitaal aanvragen

Je moet éérst het aanvraagformulier VOG volledig invullen, ondertekenen en inscannen. Daarna doe je met jouw DigiD een online aanvraag. Tijdens deze aanvraag voeg je het ingevulde aanvraagformulier toe (uploaden).
Let op! Het aanvraagformulier moet ook door de vertegenwoordiger van de werkgever / organisatie worden ondertekend.

Het aanvraagformulier moet goed ingevuld zijn, anders kunnen wij je aanvraag niet in behandeling nemen.

Online aanvragen VOG

Aanvragen op het gemeentehuis

Je kunt ook naar het gemeentehuis komen om daar een aanvraag te doen. Je moet daarvoor een afspraak maken.

Meenemen:

  • volledig ingevuld aanvraagformulier.
  • Geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.
  • Bankpas of geld.

Kosten

Het aanvragen van een VOG kost € 41,35.

Hoe lang duurt het?

Je krijgt binnen 4 weken bericht van Justis over uw aanvraag.

Werkgever laten aanvragen met eHerkenning

Jouw (nieuwe) werkgever kan ook een VOG online aanvragen bij Justis. De werkgever heeft daarvoor eHerkenning nodig.

Iemand anders machtigen

Iemand anders mag de VOG ook voor jou aanvragen. Je moet deze persoon dan machtigen. Dat kan via het machtigingsformulier. De gemachtigde moet een afspraak maken en het machtigingsformulier samen met het aanvraagformulier VOG meenemen.

Vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties

Vrijwilligers die met kinderen of kwetsbare personen werken, kunnen gratis een VOG aanvragen. Organisaties die in aanmerking willen komen voor de regeling voor een gratis VOG, kunnen zich aanmelden via de website www.gratisvog.nl. Een organisatie die al toegelaten is tot de regeling, kan via Justis een VOG-aanvraag klaarzetten voor vrijwilligers.

Emigratie, visum of buitenlandse werkvergunning

Gaat u emigreren of vraagt u een visum of buitenlandse werkvergunning aan? Zorg dan voor een officieel document van de ambassade, het consulaat of de werkgever. In dit document moeten alle gegevens staan die op het aanvraagformulier worden gevraagd.

Extra kosten via commerciële websites

Justis is als enige instantie in Nederland bevoegd om VOG’s af te geven. Op het internet zijn commerciële partijen actief die aanbieden het aanvraagproces voor de VOG van je over te nemen. Deze bedrijven zijn géén onderdeel of partner van Justis. VOG-aanvragen die via commerciële partijen worden ingediend komen uiteindelijk ook bij Justis terecht. Zij worden op dezelfde manier en in hetzelfde tempo behandeld als alle andere VOG-aanvragen. Het inschakelen van commerciële bedrijven levert dus geen tijdswinst op. Het zorgt wel voor extra kosten: je betaalt het betreffende bedrijf een bedrag voor het overnemen van het aanvraagproces. Dit bedrag komt bovenop de normale kosten van een VOG-aanvraag (zie boven).

De enige officiële website van Justis is www.justis.nl.

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem contact met ons op.

Petra Werkman

Petra Werkman

Klantcontactmedewerker

Heeft u gevonden wat u zocht?