Ik zoek een koopwoning.

Houd vooral deze website en de website van projectontwikkelaars en makelaars in de gaten. Zodra er woningen in de verkoop gaan, kun je je interesse tonen.

Ik zoek een kavel.

Bij een aantal gemeentelijke woningbouwplannen kun je zelf een kavel kopen. Je moet dan zelf een bouwbedrijf in de arm nemen om de woning te realiseren. Bekijk hier de beschikbare kavels.

Krijgen inwoners van de gemeente voorrang bij uitgifte van kavels en woningen?

De gemeente mag bij het toewijzen van woningen of bouwkavels geen voorrang geven aan huidige inwoners vanwege de wet. 

Het kan moeilijk zijn als je al lang in de gemeente woont en toch moet wachten op een woning. Toch moet de gemeente de wet volgen over woningtoewijzing. Zo zorgen we ervoor dat het verdelen van woningen eerlijk is voor iedereen. Lokale binding is volgens de wet geen vaste reden voor voorrang op een woning of kavel.

We zien dat er te weinig woningen zijn. Daarom zet de gemeente zich in voor meer woningbouw. Er komen  nieuwe huizen bij, zodat er voor meer mensen een plek is om te wonen. We werken samen met woningcorporaties en projectontwikkelaars om dit mogelijk te maken. Zo zorgen we er stap voor stap voor dat er genoeg woningen zijn – voor jong en oud, voor nieuwe inwoners én voor mensen die hier al jaren wonen.

Soms geven projectontwikkelaars wel voorrang aan inwoners. Het is aan een projectontwikkelaar zelf om in sommige gevallen hier extra voorwaarden aan te verbinden zodat mensen met een lokale binding voorrang krijgen. 
Bij projecten waar de gemeente de ontwikkelaar is, kan dat dus niet. Op de pagina woningbouw zie je of een project door de gemeente of door een projectontwikkelaar wordt ontwikkeld.

Hoewel de gemeente geen directe voorrang mag geven aan huidige inwoners, bij het toewijzen van huurwoningen, bouwkavels of nieuwbouwwoningen, proberen we hen wel een voorsprong te geven, bijvoorbeeld door:

  • De starterslening. Dit is een extra lening die starters uit Ooststellingwerf helpt hun eerste huis te kopen. De starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en het bedrag dat je via de bank kan lenen.  
  • Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) bij nieuwbouwwoningen. De gemeente reserveert soms kavels voor een groep belangstellenden die zich hier alleen als groep voor in kunnen schrijven. Bij CPO vormt een groep inwoners samen een bouwgroep en is zelf opdrachtgever. In Makkinga bijvoorbeeld hebben starters uit de omgeving zich verenigd in een CPO en zich zo samen ingeschreven voor starterskavels, die de gemeente speciaal voor CPO-groepen beschikbaar stelde. In Oldeberkoop worden ook kavels gereserveerd voor een CPO-groep. Als meerdere CPO-groepen zich melden, wordt er geloot. 

Huurwoningen

In onze gemeente zijn WoonFriesland en Actium de woningcorporaties die (sociale) huurwoningen aanbieden. Zij verdelen vrijkomende sociale huurwoningen in principe op basis van inschrijftijd. Meer informatie vind je op hun websites.