In eigen kracht zelfstandig blijven met Powerful Ageing

De 73-jarige Hetty Zwamborn kan haar geluk niet op. „Ik kan zonder pijn de trap weer opkomen.” Dit dankzij het programma van HRC Powerful Ageing. Deze training is erop gericht om zo lang mogelijk gezond en fit thuis te kunnen wonen. Deze maand start de training in Ooststellingwerf in samenwerking met de gemeente en Fysiotherapie Oosterwolde.

Het programma startte eerder al in buurgemeente Weststellingwerf. Hetty, woonachtig in Nijeholtpade, klopte bij de gemeente aan voor ondersteuning in de huishouding. „Ze boden ook de training aan. Ik wist niet dat je na je zeventigste je spieren nog kunt versterken, maar in vergelijking met vier maanden geleden voel ik mij een stuk fitter. Ik kan het iedereen dan ook van harte aanbevelen.” HRC Powerful Ageing verzorgt in samenwerking met lokale fysiotherapiepraktijken de training in zo’n dertig gemeenten in Nederland. Ooststellingwerf is er nu ook bij aangesloten. „Doet iemand een beroep op de WMO, dan bekijken we of de training iemand kan helpen om in eigen kracht zelfstandig te blijven”, legt Kevin Bekhof fysiotherapeut van HRC Powerful Ageing uit. 

Best passende oplossing 

„Bij een aanvraag onderzoeken we wat de best passende oplossing voor iemand is.” Dat kan, naast bijvoorbeeld een traplift of scootmobiel, dus ook herstelgerichte hulp zijn. „We kijken naar het complete plaatje. Wat kan en wil iemand nog? Wat vind je belangrijk? Voor de één is dat traplopen voor een ander fietsen.” Alle oefeningen zijn dan ook gebaseerd op het dagelijks leven. Functioneel trainen op kracht en snelheid om bijvoorbeeld weer goed te kunnen bukken, hoog reiken, traplopen, op- en afstappen van de fiets, tillen et cetera. „Ook als je ouder bent is het mogelijk om met gerichte spierversterkende oefeningen kwaliteit van leven te verbeteren.” Hoe beter het explosief spiervermogen (de combinatie van kracht én snelheid), hoe beter je in het dagelijks leven kunt functioneren. „Deze manier van trainen blijkt heel effectief en helpt ouderen om elke fysieke taak uit te kunnen voeren of een verstoring op te vangen.” 

Start 

Half juli starten bij Fysiotherapie Oosterwolde de eerste twee groepen van maximaal acht personen. Veertien weken lang komen de deelnemers twee keer in de week naar de oefenzaal van de praktijk om te trainen. Twaalf fysiotherapeuten van de praktijk volgden speciaal een opleiding om de trainingen te kunnen geven. Martijn van Delden, mede-eigenaar van de praktijk, legt uit waarom Fysiotherapie Oosterwolde graag aan het programma Powerful Ageing meewerkt. „Er ligt een belangrijke zorgvraag: mensen worden ouder en wonen langer thuis, terwijl de druk op de zorg toeneemt. Preventie is daarom belangrijk, vandaar dat wij bijvoorbeeld al valpreventie aanbieden. Dit nieuwe programma is een mooie toevoeging. Er worden goede resultaten mee geboekt.” Powerful Ageing vermindert de zorgbehoefte en vergroot de zelfstandigheid van ouderen. 

Resultaten 

„Na veertien weken testen we welke resultaten iemand heeft behaald”, verduidelijkt Kevin. Daarna kun je deelnemen aan het vervolgprogramma om sterker en fit te blijven. „De eerste weken had ik behoorlijk spierpijn, maar ik kreeg veel steun van de therapeuten”, vertelt Hetty. „Ze houden goed rekening met je beperkingen. Lukt iets niet, dan is er altijd wel een alternatieve oefening die je kunt doen.” Sinds de start is ze zich elke week een stukje sterker gaan voelen. „Het gaat langzaam, maar elke dag een draadje, is een hemdsmouw in een jaar.”

Martijn van Delden van Fysiotherapie Oosterwolde en Kevin Bekhof fysiotherapeut van HRC Powerful Ageing
Martijn van Delden (links) van Fysiotherapie Oosterwolde en Kevin Bekhof fysiotherapeut van HRC Powerful Ageing zijn nauw betrokken bij de trainingen die er op gericht zijn om zo lang mogelijk zelfstandig gezond en fit thuis te kunnen wonen.