U heeft altijd een asbestinventarisatie nodig

Wilt u een gebouw(tje) slopen, of een gedeelte daarvan? Dan bent u altijd verplicht om voor (het deel van) dat gebouw(tje) een asbestinventarisatierapport te laten opstellen door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf. Ook al bent u zelf van mening dat er geen asbesthoudende materiaal in het gebouw(tje) zit. De enige uitzondering hierop is als het gebouw(tje) aantoonbaar ná 1 januari 1994 gebouwd is. Meer informatie over asbest en het verwijderen ervan vindt u op de pagina Asbest.

Wat kost het?

Voor het doen van een sloopmelding rekent de gemeente geen kosten. 

Hoe werkt het?

Als uit het asbestinventarisatierapport blijkt dat er asbesthoudend materiaal in het gebouw(tje) zit dan moet u een sloopmelding doen. Als uit het asbestinventarisatierapport blijkt dat er geen asbesthoudend materiaal in het gebouw(tje) zit, maar de geschatte hoeveelheid sloopafval is méér dan 10m3 (kubieke meters), dan dient u ook een sloopmelding te doen. In overige gevallen hoeft u geen sloopmelding te doen.

Wat moet ik doen?

  • Doe een sloopmelding op Omgevingsloket online, minimaal 28 werkdagen vóór u begint. Als het alleen gaat om het verwijderen van asbesthoudende dakplaten, die voldoen aan de voorwaarden om zelf te mogen verwijderen, geldt een termijn van minimaal 5 werkdagen. Meer informatie over asbest en het verwijderen ervan vindt u op de pagina Asbest.
  • Na uw melding krijgt u een acceptatiebrief. Daarin staat precies wat u moet doen.
  • Mag u het asbesthoudende materiaal zelf verwijderen? Verpak het dan goed; dubbel in stevig plastic (zoals landbouwplastic). Het materiaal mag daarnaast niet beschadigd zijn. En er mogen geen asbestvezels vrijkomen.
  • Lever het materiaal vervolgens is bij de milieustraat. Neem de acceptatiebrief mee.
  • Meld vervolgens bij de gemeente dat u klaar bent met de werkzaamheden. Uiterlijk de 1e werkdag erna. Hoe dat moet, staat in de acceptatiebrief.

Hoe lang duurt het?

U moet minimaal 28 werkdagen vóór u begint de sloopmelding doen. Als het alleen gaat om het verwijderen van asbesthoudende dakplaten, die voldoen aan de voorwaarden om zelf te mogen verwijderen, geldt een termijn van minimaal 5 werkdagen.

Wanneer mag ik beginnen met slopen?

U mag pas starten met slopen als u een acceptatiebrief heeft ontvangen van de gemeente.

Krijgt u bericht dat uw melding niet in orde is? Doe dan een nieuwe sloopmelding die wel aan de eisen voldoet. De termijn van 28 (of 5) werkdagen geldt dan opnieuw vanaf de ontvangstdatum.

Wat gebeurt er als ik asbesthoudend materiaal verwijder zonder sloopmelding?

Als u asbesthoudend materiaal verwijdert, zonder hiervoor een sloopmelding te hebben gedaan, dan bent u schuldig aan een economisch delict.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem contact met ons op.

Petra Werkman

Petra Werkman

Klantcontactmedewerker