Vaak hangt er een rugzak met vooroordelen op de rug van iemand die bij de dagbesteding zit. Onterecht, als je het Maarten Bronkhorst en Benny Olijve van Dagbesteding Noord vraagt. “Wij willen mensen zoveel mogelijkheid vaardigheden leren, zodat ze kunnen doorstromen naar regulier werk”, vertelt Maarten. “En dat hebben veel ook zeker in zich”, benadrukt zijn collega Benny. Zo werkt Rick Dijkstra (18) naast zijn opleiding in constructiewerk bij Olijve Constructie in Oosterwolde. Hij kwam hier vanuit de dagbesteding. “Ik ben blij dat ik hier kan werken en door kan leren. Het motiveert dat iemand mij deze kans geeft”, aldus Rick.

De deelnemers van Dagbesteding Noord zijn jongeren en volwassenen met psychosociale problemen of een verstandelijke beperking. Maarten en Benny geven ze bij de dagbesteding een zinvolle invulling van hun dag en leren ze veel bij. “Van hele praktische dingen zoals metaalbewerking en boren tot op tijd komen, samenwerken, netjes opruimen en verantwoordelijkheid pakken. Ook helpen we bij het maken van een cv, een motivatiebrief en bereiden we iemand voor op een gesprek”, vertelt Benny. Zo had zijn broer Rudy plek voor Rick bij zijn bedrijf Olijve Constructie. “Rick is erg gemotiveerd. Hij kwam bij ons binnen als leerling en leert steeds meer. Het kan best lastig zijn om nieuwe mensen te vinden in het constructiewerk. Rick heeft soms wat extra begeleiding nodig, maar uiteindelijk heb ik er een goede werknemer bij, ”, vertelt Rudy.

Geef ze een kans

Dagbesteding Noord kijkt per deelnemer naar wat diegene kan en nodig heeft. Pas als iemand echt klaar is om zelfstandig te werken, gaan ze op zoek naar een goede match. “Nadat we iemand hebben geplaatst, houden we contact met de deelnemer en het bedrijf om te kijken hoe de samenwerking gaat. Wij hebben intensief met de deelnemers gewerkt en weten waar hun aandachtspunten liggen”, benadrukt Maarten. “En laat vooral je vooroordelen los en geef ze een kans”, vult zijn collega Benny aan. “Misschien heb je ooit een negatieve ervaring gehad met iemand die kwam vanaf de dagbesteding. Maar vergeet dan niet dat iedereen anders is. Je moet mensen de kans geven zich te bewijzen.”

Meerwaarde

“Je neemt wel een gokje”, geeft Rudy toe. “Maar dat heb je eigenlijk bij elke nieuwe medewerker. Ik denk altijd aan de meerwaarde. Niet alleen voor mijn bedrijf, maar ook voor henzelf.” Voor deelnemers van de dagbesteding heeft zelfstandig zijn en het hebben van werk een enorme meerwaarde. “Iedereen wil een toekomst opbouwen en de dingen gewoon goed voor elkaar hebben. Doordat ik hier nu werk, krijg ik die kans ook”, zegt Rick. “En die pakt hij met beide handen aan. Anders krijgt hij het van ons wel te horen”, lacht Benny.

Contact

Ben jij werkgever en wil je meer weten over Dagbesteding Noord of het in dienst nemen van mensen vanuit de dagbesteding? Neem dan contact op met Maarten Bronkhorst via 06-34026138 of met Benny Olijve via 06-22154483. Mailen kan naar info@dagbestedingnoord.nl. De gemeente Ooststellingwerf kan ondernemers ook begeleiden en adviseren bij het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook zijn er subsidies beschikbaar. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Ingrid Borgman via i.borgman@ooststellingwerf.nl of kijk op www.ooststellingwerf.nl/werkgeversregelingen.