Kun je je niet (goed) meer verplaatsen? Zijn dagelijkse zaken moeilijk of onmogelijk geworden? Bijvoorbeeld boodschappen doen, op visite, op vakantie of zelfs een ommetje? Dan kun je misschien hulp(middelen) krijgen via de Wmo. Op deze pagina vind je meer informatie over hoe dat werkt.

Wil je liever direct een gesprek hierover? Het Gebiedsteam komt graag bij je langs.

Neem contact op met het Gebiedsteam

Wmo-indicatie voor vervoer en mobiliteit aanvragen

Met een indicatie krijg je toegang tot hulp(middelen) die vergoed worden door de gemeente of je verzekeraar.

Je kunt een indicatie krijgen via het Gebiedsteam. Een medewerker komt dan bij jou thuis. Hij/zij bespreekt je vraag en de oplossingen met jou. Samen gaan jullie op zoek naar oplossingen. We doen dus nadrukkelijk óók een beroep op jou: je eigen mogelijkheden en (financiële) middelen. Voor zover mogelijk, uiteraard.

Bij deze gesprekken mag je iemand uitnodigen. Bijvoorbeeld een vriend, familielid of bekende. Via ons kun je ook een onafhankelijke, professionele cliëntondersteuner inschakelen. Dit is kosteloos.

Als blijkt dat een indicatie noodzakelijk is, regelen wij die voor je.

Hulpmiddelen en voorzieningen voor vervoer en mobiliteit

Je kunt voor onderstaande hulpmiddelen en voorzieningen een vergoeding krijgen. Dit hangt af van de soort indicatie die je krijgt.

Rolstoel en scootmobiel

Je kunt een rolstoel of scootmobiel krijgen als je je voor lange tijd moeilijk kunt verplaatsen in en om je woning.

Taxikaart

Kun je je niet op een andere manier verplaatsen? Dan kun je misschien een taxikaart krijgen. Daarmee kunt je landelijk reizen. Hiervoor geldt wel een maximaal aantal kilometers per jaar.

Parkeren met een handicap

Kun je medisch aantonen dat je niet of nauwelijks kunt lopen? Dan heb je misschien recht op een gehandicaptenparkeerkaart (GPK). Dan mag je op gehandicaptenparkeerplaatsen parkeren.

Eigen bijdrage

Voor zorg vanuit de Wmo geldt een wettelijke eigen bijdrage. Die is op dit moment € 19,-.

Deze bijdrage hoef je niet te betalen wanneer je getrouwd bent/een partner hebt én als één van jullie (of allebei) nog niet de AOW-leeftijd heeft bereikt.

Eigen bijdrage Wmo vervoer

De eigen bijdrage voor Wmo taxivervoer is nu € 0,18,- per kilometer. Dit is afgeleid van de eigen bijdrage die iemand die met het openbaar vervoer reist ook betaalt. De achterliggende gedachte is dat iemand die met het openbaar vervoer reist, kosten maakt. Iemand die niet met het openbaar vervoer kan reizen, zou na onderzoek en op indicatie met een taxi kunnen reizen. In dat geval houden we bij taxivervoer rekening met een bijdrage die u anders ook had moeten betalen maar dan binnen het openbaar vervoer.

De Wmo eigen bijdrage is al jarenlang niet geïndexeerd terwijl de eigen bijdrage in het openbaar vervoer de laatste jaren omhoog is gegaan. De gemeente Ooststellingwerf heeft daarom besloten om de eigen bijdrage Wmo taxi vervoer vanaf 2023 te verhogen van € 0,18,- naar € 0,20,- per kilometer. Als u hier vragen over heeft dan kunt u contact opnemen met het Gebiedsteam van de gemeente Ooststellingwerf, via 051 682 01 00 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur) of e-mail: GBT@ooststellingwerf.nl.