Zorg je voor een langere periode onbetaald voor iemand in jouw omgeving, zoals voor iemand met een psychische kwetsbaarheid, verslaving, chronische ziekte, beperking, of taalachterstand? Dit kan gaan om je partner, kind, ouders, broertje/ zusje, opa/ oma, of misschien wel voor de buren. Dan ben jij een mantelzorger, ook als de zorg voor jou van vanzelfsprekend voelt. Iedere mantelzorger zorgt voor de ander op zijn of haar eigen manier. Je groeit er mee op, of hebt er plotseling mee te maken. De kern van mantelzorg is dat je het vrijwillig en vaak uit liefde doet. Dat maakt ook dat het soms lastig is om je grenzen aan te geven. 

Vaak begint het met kleine dingen en wordt de zorg steeds meer. Dit gaat soms met vallen en opstaan. Dit maakt ook dat het soms lastig is om voor jezelf te kiezen en tijd voor jezelf vrij te maken. 

Ben jij mantelzorger en heb je behoefte aan informatie en advies? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze mantelzorgconsulent Lyan Bergsma.

Contact met onze mantelzorgconsulent

 • Jonge mantelzorgers

  Ben je tussen de 7 en 24 jaar en mantelzorger? Omdat je bijvoorbeeld je vader, moeder, broer of zus verzorgt? Dan vind je hier informatie, bedoeld voor jou.

 • Lotgenotencontact en ontspanningsactiviteiten

  Als gemeente organiseren we ieder jaar leuke uitjes of informatieve bijeenkomsten. Ook andere organisaties doen dit. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden voor lotgenotencontact. Op deze pagina vind je een overzicht.

 • Mantelzorgcompliment

  Op deze pagina lees je meer over het mantelzorgcompliment

 • Mantelzorgconsulent

  Gemeente Ooststellingwerf heeft een mantelzorgconsulent, Lyan Bergsma. Benieuwd wat zij voor jou kan betekenen? Lees het interview met Lyan hier.

 • Mantelzorgwoning

  Dankzij een mantelzorgwoning kun je altijd in de buurt zijn van degene voor wie je zorgt. Hier vind je wat de regels zijn en hoe wij je kunnen helpen.

 • Respijtzorg (vervangende mantelzorg)

  Kom jij niet meer toe aan jezelf? En kan je degene waar je voor zorgt niet alleen laten? In de gemeente Ooststellingwerf zijn verschillende organisaties actief om de mantelzorgers dan te steunen.