Powerful Ageing is een specifiek trainingsprogramma om het lichamelijk bewegen van ouderen te verbeteren. Wanneer u merkt dat het fysiek bewegen steeds lastiger gaat en u vraagt daarom hulp in de vorm van huishoudelijke hulp, een traplift of een scootmobiel/driewielfiets, dan wordt gekeken of deelname aan het trainingsprogramma voordelen voor u heeft en helpt bij dagelijkse handelingen zoals traplopen of huishoudelijke taken. Het doel van dit trainingsprogramma is om krachtig ouder worden te bevorderen, de zelfredzaamheid te vergroten en daarmee ook de kwaliteit van leven te verhogen.

gezond oud worden

Hoe werkt het?

Komt u hiervoor in aanmerking? Dan wordt er voor u een afspraak gemaakt voor een intake bij het team van Powerful Ageing bij Fysiotherapie Oosterwolde. 

Zijn er mogelijkheden voor u om sterker te worden? Dan kunt u starten met het startprogramma van 14 weken. U traint twee keer per week onder begeleiding van een speciaal hiervoor getrainde fysiotherapeut. Zijn deze mogelijkheden om sterker te worden er niet, dan gaan we verder met ons onderzoek naar uw hulpvraag.

Over het trainingsprogramma

Het trainingsprogramma is gericht op explosieve spierkracht. Wat houdt dit in? Om vanuit stilstand in beweging te komen, heeft u kracht én voldoende snelheid nodig. Oftewel: explosief spiervermogen. Als we ouder worden, verliezen we spierkracht en ook de snelheid in de bewegingen neemt af. Terwijl dit juist zo hard nodig is om bijvoorbeeld op te staan uit een stoel, op de fiets te stappen of om na het struikelen een val te voorkomen.

U gaat aan de slag met oefeningen zoals:

  • snel reageren op een onverwachte situatie;
  • het oefenen van dagelijks handelingen als bukken, tillen en opstaan;
  • uw evenwicht bewaren wanneer u bijvoorbeeld dreigt te vallen.

Hierna volgt een programma van minimaal een jaar of langer om de spierkracht te behouden.

Gebiedsteam

Loop je vast op het gebied van zorg, welzijn, werk of geld? Neem dan contact op met het Gebiedsteam. Samen zoeken we naar een oplossing.