Heb je door ouderdom, ziekte of een beperking moeite met lopen en bewegen? Dan kun je je huis (laten) aanpassen. Zo kun je toch zelfstandig en veilig blijven wonen.

Op deze pagina krijg je daarover tips. En contactgegevens van organisaties die je kunnen helpen.

Zelf kleine aanpassingen (laten) doen

Vaak zijn maar een paar kleine aanpassingen nodig. Denk aan:

  • Drempels weghalen of drempelhulpen
  • Elektrische deuropeners
  • Lichtschakelaars op zithoogte
  • Wandsteunen in de badkamer, het toilet of naast de trap
  • Douchezitje aan de wand

Vraag hiervoor hulp aan vrienden, familie of buren. Schakel anders een professioneel bedrijf in die dit soort aanpassingen kan doen.

Meer praktische tips over kleine aanpassingen vind je op Mijn huis op Maat.

Weet je niet precies wat in jouw geval gebeuren moet? Doe de test op Huistest. Dan weet je of je huis (nog) veilig is, of welke aanpassingen nodig zijn. Je krijgt ook direct suggesties voor bedrijven die je kunt inhuren.

Zijn er grote aanpassingen nodig?

Grote aanpassingen zijn bijvoorbeeld:

  • Een (trap)lift
  • Beneden een bad- en/of slaapkamer maken

Schakel dan een professioneel bedrijf in die dit soort van aanpassingen kan doen. Je kan ook via de huisarts een verwijzing vragen voor de inzet van een ergotherapeut. Een ergotherapeut kan je adviezen geven over slimme oplossingen voor alledaagse problemen in jouw woning. De inzet van de ergotherapeut valt onder het basispakket van de zorgverzekering. 

Komt je er zelf niet uit? Maak dan een afspraak met het Gebiedsteam. Dan komen we langs en kijken wat nodig is. Misschien heb je recht op vergoedingen hiervoor. Neem contact op voordat je de aanpassingen wil gaan maken. Wij doen vooraf onderzoek naar de noodzaak van de aanpassing. Door ons te laat te informeren loop je het risico dat er geen vergoeding meer mogelijk is.

Soms is het verstandig om te verhuizen

Zijn aanpassingen niet genoeg om zelfstandig én veilig te blijven wonen? Of moet er teveel gebeuren, waar je het geld niet voor hebt? Dan is het verstandig om te verhuizen. 

Bijvoorbeeld naar een huis dat al aangepast is. Of naar een zorginstelling. Voor mensen met een ernstige beperkingen zijn er ook oplossingen in de vorm van bijvoorbeeld zorgboerderijen.

Als dit in jouw geval zo is, geeft het Gebiedsteam daar advies over.