De ambacht spat ervan af. Als je EK Gordijnen binnenloopt, zie je aan de linkerkant een wereld van stof en aan de rechterzijde is een creatieve zithoek gemaakt. Froukje Ekhart ontvangt mensen uit het hele land. De één wil maatwerk gordijnen, de ander komt voor exclusieve trouwstoffen. Inwoners van Oosterwolde weten het atelier goed te vinden voor naaibenodigdheden en kledingreparaties.

Waarom bent u bewust met duurzaamheid bezig?

“Dat komt recht uit mijn hart. Het is vreselijk om te zien wat mensen allemaal weggooien. Vaak kun je een ander er nog blij mee maken of het materiaal hergebruiken. En als bijvoorbeeld het lipje van een rits stuk is, hoef je niet de hele rits te vervangen.
Daar zijn slimme trucjes voor. We moeten zuinig zijn met wat we hebben. Onze kinderen en kleinkinderen moeten hier ook nog leven.”

Waar is het voor jullie mee begonnen?

“Ons product is op zich al duurzaam. Gordijnen werken als een deken voor een deur of raam waardoor de warmte minder snel kan ontsnappen. Bovendien maken we gordijnen op maat voor
onze klanten. Ze blijven vaak voor een lange periode hangen. Verder vind ik het belangrijk dat mijn medewerkers uit de buurt komen. De meeste collega’s komen hier op de fiets.”

Welke maatregelen zijn er nog meer genomen?

“Op het dak liggen 96 zonnepanelen. Onze gordijnen zitten in zelfgemaakte verpakkingstassen die we hergebruiken. Loodveter gooien we ook niet weg, omdat het duur én slecht voor het milieu is. Onze reststoffen gaan naar scholen die er weer knutselplezier van beleven. Sociale duurzaamheid is voor mij net zo belangrijk. In ons atelier werken ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Wat is uw beste tip?

“Je hoeft het niet groots aan te pakken. Of alles tegelijk willen doen. Door kleine stapjes vooruit kun je laten zien dat het niet altijd veel geld hoeft te kosten. Iedereen kan bijvoorbeeld morgen beginnen met afval scheiden. Dat is geen financiële investering, maar wel een duurzame actie.”