In Ooststellingwerf is vanaf nu op verschillende plekken gratis zonnebrandcrème te krijgen. De gemeente wil hiermee inwoners en toeristen helpen om hun huid te beschermen en bewuster maken van het belang van goed insmeren. Volgens het KWF kregen in 2023 77.000 Nederlanders de diagnose huidkanker. Een belangrijke oorzaak: de zon.

“Als je naar het strand gaat zit de zonnebrandcrème vaak wel in de tas, maar veel mensen vergeten het als ze gewoon een dagje op pad gaan. Of als de zon toch onverwacht doorbreekt,” zegt wethouder Esther Verhagen. 

Zonnecrèmepalen 

Er staan drie vaste zonnecrèmepalen in de gemeente. In het Buitencentrum en aan de Boerestreek in Appelscha en tegenover het Le Brocope theater in Oldeberkoop. De palen werken op zonne-energie. Het apparaat meet de hoogte van de UV-index en het risico om te verbranden. De komende maand worden er nog vijf mobiele dispensers in de gemeente geplaatst. Bij de Herberg in Waskemeer, restaurant Boszicht in Nijeberkoop, de nieuwe sportaccommodatie in Haulerwijk en de buitenzwembaden in Haulerwijk en Appelscha. In de dispensers en zonnecrèmepalen zit zonnebrandcrème met beschermingsfactor 30 tegen UVA- en UVB-stralen. De crème is waterresistent, bevat geen parfum, is PH-neutraal en ook geschikt voor kinderen. De locaties zijn gekozen in overleg met plaatselijke belangen en de toeristische sector. 

De zonnecrèmepalen zijn een actie naar aanleiding van een raadsmotie bij de bespreking van de kaderbrief vorig jaar juni. Het gebruik van de zonnecrèmepalen wordt in het najaar van 2024 met de leverancier en de plaatselijke belangen geëvalueerd. Daarna wordt besloten over een vervolg.