Door de versoepeling van de coronamaatregelen is het voor veel dagbestedingslocaties weer mogelijk om sinds begin juni de deuren te openen. Deelnemers en betrokkenen zijn opgelucht, want de sluiting had grote consequenties.

Het plotseling wegvallen van de benodigde structuur heeft op veel deelnemers een negatief effect gehad. Het was voor Dagbesteding Noord de reden om snel in actie te komen. Door snel te schakelen, kan deze instelling al sinds 11 mei weer op een veilige manier dagbesteding aanbieden.

“Ineens moesten alle locaties op het gebied van dagbesteding sluiten”, blikt Maarten Bronkhorst van Dagbesteding Noord terug. Deze organisatie biedt in Oosterwolde dagbesteding aan voor jongeren en volwassenen met psychosociale problemen of een licht verstandelijke beperking. De deelnemers zijn afkomstig uit de wijde regio. “Het risico op besmetting was daardoor groot, waarop ook wij direct onze deuren hebben gesloten.”

De gevolgen waren enorm. “We merkten al snel dat onze deelnemers moeite hadden om een eigen structuur te houden. Dag- en nachtritmes werden omgegooid en men kreeg terugvallen.”

Alternatief

Voor Dagbesteding Noord de aanleiding om zo snel als mogelijk alternatieve dagbesteding op te zetten. Activiteiten werden bij de deelnemers thuis georganiseerd. Hiervoor werden materialen aangeleverd. “Middels geschreven instructies en videobellen konden we ze dan toch een bepaalde dagstructuur bieden. Hierdoor kregen ze een stukje rust terug.”

Intussen werd door het team hard gewerkt aan nieuwe protocollen. Die konden begin mei bij de gemeente worden aangeleverd. “Na goedkeuring zijn we 11 mei opengegaan.”

In de protocollen is rekening gehouden met diverse maatregelen, zoals de anderhalve meter afstand. Dit houdt voor Dagbesteding Noord in dat er maximaal 1 persoon achter een werkbank mag staan en hooguit twee personen in de keuken. Daarnaast zijn er speciale ochtenden voor extra kwetsbare deelnemers, bij binnenkomst moet iedereen de handen desinfecteren en in smalle ruimtes geldt er inrichtingsverkeer. “Gelukkig beschikken wij over een groot pand. Mede daardoor konden wij al vrij snel weer aan een grote groep dagbesteding aanbieden. Ontzettend fijn”, zegt Brinkhorst opgelucht. De deelnemers hebben niet alleen een dagstructuur terug, maar ook hun sociale contacten.

“Wat wij vooral hebben geleerd in deze tijd, is dat in elke crisis ook weer mogelijkheden liggen. Waar we vooral dankbaar voor zijn, is dat we weer met z’n allen aan het werk kunnen. Dat we bij elkaar een klankbord vinden om op een positieve manier met deze coronatijd om te gaan.”