De gemeente Ooststellingwerf heeft vanaf 1 juni een mantelzorgconsulent. Claudia Hekkema, hiervoor Wmo-consulent bij de gemeente, gaat deze nieuwe functie doen. Toevallig begint Claudia aan deze nieuwe uitdaging in de Week voor de Jonge Mantelzorger  (1 t/m 7 juni). Een goed moment om haar voor te stellen. “De gemeente Ooststellingwerf had nog geen mantelzorgconsulent, maar ik heb er ontzettend veel zin in om deze nieuwe functie handen en voeten te geven. Uiteindelijk wil ik een soort VVV-kantoor zijn voor alle mantelzorgers in de gemeente”, zegt Claudia.

Wie zijn deze mantelzorgers?

Mantelzorger ben je wanneer je zorg of hulp biedt aan iemand anders. Vaak voor een lange tijd. Niet omdat het je werk is, maar omdat je een sociale relatie hebt met diegene, zoals met iemand uit je familie, vrienden of buren. Als mantelzorger kun je niet zomaar stoppen met zorgen voor iemand. En dat kan enorm intensief zijn. “Ook heeft niet iedereen door dat hij of zij mantelzorger is”, merkt Claudia op. “Je denkt bij het woord mantelzorger snel aan mensen die zorgen voor een ouder of geliefde, maar het gaat om zoveel meer mensen. Heb je bijvoorbeeld een kind dat gehandicapt is en daardoor meer zorg nodig heeft? Of heeft je broer ineens acute zorg nodig na een ongeluk? Ik zie het ook bij mensen die samenwonen met iemand die dementie heeft. Dan verandert samenwonen-met heel langzaam in zorgen-voor, vaak zonder dat mensen het door hebben.”

Jonge mantelzorgers

Zorgen voor een ouder begint voor sommige kinderen op een hele jonge leeftijd. “In de gemeente is extra aandacht voor onze jonge mantelzorgers, bijvoorbeeld tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger of tijdens een van onze mantelzorguitjes”, vertelt Claudia. Jonge mantelzorgers combineren vaak school, hobby’s en een bijbaantje met het zorgen voor een zieke ouder, broer, zus of grootouder. “Een pittige opgave, zeker als je zelf in de bloei van je leven staat. Ik ga dan ook graag met de jonge mantelzorgers in gesprek, om ze te helpen, maar ook om informatie te verzamelen waarmee ik andere jonge mantelzorgers weer kan helpen”, zegt Claudia. “Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus kom alsjeblieft op tijd bij mij. Om goed voor een ander te kunnen zorgen, moet je eerst goed voor jezelf zorgen.  Je staat er niet alleen voor, ook al voelt dat misschien soms wel zo.”

Alles in kaart

Een niet-bestaande functie, hoe begin je dan? Claudia heeft in ieder geval haar eerste opdracht al helder: een sociale kaart maken. “Ik ga per dorp kijken welke mogelijkheden er voor mantelzorgers zijn. Waar kunnen mantelzorgers met hun vragen terecht, wie kan hen een handje helpen? Al deze informatie ga ik verzamelen, zodat ik mantelzorgers zo goed mogelijk kan helpen als ze met vragen bij mij komen”, vertelt Claudia. En dat ze graag met mantelzorgers in contact komt, maakt Claudia graag duidelijk. “Ik wil er voor alle mantelzorgers in de gemeente zijn, maar dan moet ik wel weten wie ze zijn en wat ze nodig hebben. Iedereen is anders; ook elke mantelzorger is anders en heeft weer andere behoeften, vragen of zorgen. Kom met die vragen en zorgen gewoon bij mij, ook als je niet precies weet wat je vraag nou eigenlijk is. Ik kan je informatie geven over regelingen, instanties en mensen uit je omgeving die je kunnen helpen”, benadrukt Claudia. Naast het helpen bij vragen, gaat Claudia ook informatieavonden, uitjes voor mantelzorgers en inloopuren organiseren.

Zorg jij voor iemand en heb je een vraag? Wil je iets met Claudia bespreken? Of ben je vrijwilliger en kun jij iets voor mantelzorgers in je omgeving betekenen? Twijfel dan niet en neem contact met Claudia op via (0516) 820 100 of mail naar info@gbtoost.nl. Claudia werkt van maandag t/m donderdag. Als ze niet opneemt, laat dan een berichtje achter en dan belt ze op een later moment terug.