Als je op het dorp Makkinga afrijdt, zie je van ver al de wieken van de korenmolen De Weyert. Elke zaterdag is de molen open; in de zomer de hele dag en in de winterperiode alleen in de ochtend. Op die zaterdagen malen molenaars graan en verkopen andere vrijwilligers bakmixen in het winkeltje. Een groep enthousiaste vrijwilligers houdt de molen draaiende, letterlijk. En om dit nog vele jaren te kunnen doen, zijn ze op zoek naar nieuwe vrijwilligers. “We zoeken mensen met een passie voor de molen en het oude ambacht”, vertelt molenaar Eelke Rijpkema. “Zolang je maar enthousiast en leergierig bent, is er een plekje voor jou bij de molen.”

Molenaar en zijn assistent

In 1868 werd de molen gebouwd in Gorredijk. Hierna verhuisde hij naar Twijtel en in 1925 kwam de molen in het dorp Makkinga. “Een molen is een soort houten bouwpakket. Er komt geen schroef aan te pas. Je kunt hem daarom uit elkaar halen en exact hetzelfde in elkaar zetten op een andere plek. Echt élk onderdeel heeft een eigen naam of nummer. Over uniek gesproken”, vertelt Eelke. Eelke is gediplomeerd molenaar en kwam twintig jaar geleden bij de molen als vrijwilliger werken na een oproep in de dorpskrant. Hij kent de molen van binnen en van buiten en maalt samen met een assistent-molenaar het meel. Jan Alferink is sinds kort assistent-molenaar en leert steeds meer bij over de molen. “Ik had geen kennis van molens en had net zoals Eelke gereageerd nadat ik een oproep in de dorpskrant zag. Alles is dus nieuw voor mij. Maar ik vind het fascinerend hoe alles werkt. Het is ook zo logisch, maar bedenk het maar eens. Ik vind het belangrijk dat dit oude ambacht blijft bestaan, daarom ben ik hier vrijwilliger”, benadrukt Jan.

Leermeester en de leerling

Molenaar word je niet zomaar. Hiervoor moet je eerst een cursus volgen. Leermeester Jan Sinnema leidt al zo’n acht jaar molenaars op. “Zelf ben ik jaren geleden bij de molen gekomen toen ik er op een ochtend langs fietste en de molen zag draaien. Dat was zo imposant. Ik dacht: ik neem eens een kijkje. En zo rol je er dan in. Ik vind het leuk om mensen over deze oude techniek te leren. Maar ook bijvoorbeeld de theorie over het weer”, vertelt Jan Sinnema. Rob de Vries is nu leerling op De Weyert. “Ik had altijd al iets met molens. Toen we op een dag bij De Weyert langskwamen raakte ik aan de praat en zodoende heb ik me aangemeld als leerling. Om de zaterdag krijg ik les van de leermeesters Jan en Nico. Hopelijk ben ik over twee jaar klaar met de cursus en weet ik dan alles over dit sterke en robuuste bouwwerk”, vertelt Rob.

Meel, bloem en bakmixen

Naast het malen van meel, het builen tot bloem en het onderhoud van de molen, worden in het winkeltje onderaan de molen ook bakmixen verkocht. Vrijwilligers stellen de recepten samen en, verpakken de ingrediënten tot Weyerts eigen producten. Rob’s vrouw Esther de Vries staat sinds kort in het winkeltje van de molen om deze bakmixen te verkopen. “Met alleen meel of bloem kunnen thuisbakkers soms nog niet zo veel. Daarom hebben we het ze gemakkelijk gemaakt met onze special samengestelde bakmixen. Als er bijvoorbeeld chocolade in het recept moet, zorgen wij ervoor dat dat ook in de mix zit. Ideaal voor de thuisbakker. En ik vind het leuk om in de winkel te staan. Je hebt vaak leuke gesprekken met onze klanten.”

Samen

De Weyert heeft een rijke geschiedenis en is een fascinerend staaltje vakmanschap. “Eigenlijk moet je de molen gewoon komen ervaren”, vertelt Jan Alferink. “Het gaat om een gevoel”, vult Eelke hem aan. “Het kraken van het hout als het waait of de geur van het meel. Het is de hele beleving die deze molen zo speciaal maakt”. Bij de korenmolen zoeken ze voor elke vrijwilligersfunctie extra mensen. “We werken in diensten. En om ervoor te zorgen dat niet steeds dezelfde mensen belast worden, willen we graag meer handjes krijgen”, vertelt Eelke. “Vrijwilliger zijn bij de molen betekent dat je in een enthousiast team terecht komt. Waarin iedereen je wil helpen en je meer wil leren over het vak. We doen het echt samen”, vult Jan Alferink aan.

Vele handen maken licht werk. Wil jij iets voor korenmolen De Weyert in Makkinga betekenen? Of heb je een vraag over het vrijwilligerswerk in de molen? De Weyert zoekt molenaars, leerling-molenaars, assistent-molenaars en winkelvrijwilligers. “Kom vooral eens langs”, zegt Jan Sinnema. “Je kunt altijd een kijkje nemen of op proef meelopen in de molen.” Je kunt ook contact opnemen door een mail te sturen naar deweijert@museumenmolenmakkinga.nl voor meer informatie over vrijwilligerswerk doen bij De Weyert in Makkinga.