Aankomende zondag, 12 september, openen monumentenhouders in Ooststellingwerf hun deuren tijdens de nationale Open Monumentendag. De monumenten zijn dan van binnen en buiten te bekijken. Er zijn leerzame activiteiten zoals rondleidingen en exposities over de geschiedenis van het monument en haar omgeving. Ook zijn er activiteiten voor kinderen.

“Ooststellingwerf heeft een enorm cultureel erfgoed bestaande uit veel beschermde
monumenten. Daar zijn wij trots op, maar vooral de bewoners van de prachtige monumenten zijn trots en laten graag hun monumenten zien. Mooi dat ook dit jaar weer vele eigenaren hun deuren openen.” aldus wethouder Fimke Hijlkema.

Voor iedereen

De Open Monumentendag is leuk voor jong en oud. Zo mogen kinderen in de Dorpskerk in Elsloo de klokken van de monumentale klokkenstoel luiden en krijgen daarvoor het diploma assistent-klokkenluider. En in de Korenmolen van Weyert in Makkinga kunnen ze opzoek naar verstopte muizen en leren ze spelenderwijs over de molen.

Voor wie meer wil weten over oud-Nederlandse beroepen kan terecht in Museum Oold Ark in Makkinga. Ze hebben nu ook een oude kappershoek ingericht. De wat meer duistere geschiedenis in Ooststellingwerf wordt zichtbaar in het Cachot in Appelscha: een kleine gevangenis aan de vaart.

Eerste keer

Ook dit jaar zijn er weer monumenten die voor de eerste keer meedoen aan deze jaarlijkse Open Monumentendag, zoals de oude dokterswoning aan de Vaart Zuidzijde 37 in Appelscha en de Veevoederfabriek van Mulder aan de Vaart Noordzijde 13 in Appelscha.

Alle monumenten

In totaal zijn 14 monumenten in Ooststellingwerf te bezoeken. De entree is gratis en elk
monument is van 12.00 – 17.00 uur open. Op www.ooststellingwerf.nl/omd staan alle
monumenten die meedoen. Bij het Toeristen Informatie Punt (TIP) in Appelscha ligt ook een folder met alle deelnemende monumenten.