Misschien heb je wel eens geluisterd naar Omroep Odrie. Dit is de lokale omroep in de gemeente Ooststellingwerf. Odrie staat voor de drie O’s: Omroep, Organisatie en Ooststellingwerf. En om de organisatie steviger te krijgen hebben ze hulp nodig. “We zijn dringend opzoek naar nieuwe vrijwilligers”, benadrukt voorzitter Arie den Blanken. Arie is nu ruim vijf jaar voorzitter en ziet het aantal vrijwilligers afnemen. “Dat is ook niet gek, sommigen doen dit werk al jaren. En mensen hebben het soms gewoon te druk. Maar zonder extra handjes kunnen wij niet doen wat we het liefste doen: mooie, lokale programma’s maken”.

Vrijwilligerswerk

Een lokale omroep die draait op vrijwilligers. Dat is een hele klus, waarbij je soms veel tijd en energie kwijt bent. Maar je krijgt er ook veel voor terug. “Je doet echt iets voor de maatschappij. En dat geeft veel voldoening. Naast bestuurlijk bezig zijn, doe ik iets wat ik enorm leuk vind; namelijk mooie programma’s maken. Zoals mijn programma ‘Muziek met Trox’. Je leert elke dag weer iets nieuws en daar heb je zelf veel aan”, vertelt programmamaker Henk Trox. “Daarnaast kan iedereen bij Omroep Odrie zichzelf zijn. Wij waarderen ieders inzet evenveel; of je nou de post ophaalt, de weerman bent of in het bestuur zit. Maar vrijwillig is niet vrijblijvend. Wij zetten samen de schouders eronder, daarin maken vele handen licht werk. En moet je ook je verantwoordelijkheid durven pakken”, zegt Arie.

Veelzijdige omroep

Bij het draaiende houden van een omroep gebeurt van alles voor én achter de schermen. “Als programmamaker is het belangrijk om bijvoorbeeld een goede technicus naast je te hebben. Onze technicus Evert Sikkema stopt na 15 jaar. Wij konden op elkaar vertrouwen; ik wist dat zodra ik klaar was met mijn praatje er altijd een gepast muziekje ingezet werd”, vertelt Henk. De omroep kan altijd wel mensen gebruiken met een passie voor techniek. “En dan bedoel ik techniek in de breedste zin van het woord. Natuurlijk valt daaronder programmatechniek, maar we zoeken ook iemand die handig is met kabels, leidingen en ICT en kan bijspringen als de nood hoog is. Ook zijn we dringend op zoek naar een studiobeheerder voor ons pand in Oosterwolde. Iemand die de handjes uit de mouwen steekt en het pand netjes houdt of eens een lamp kan vervangen. Een manusje-van-alles”, vertelt Arie.

Programma’s op locatie

Omroep Odrie is ook altijd op zoek naar nieuwe verslaggevers. Bijvoorbeeld voor hun sportprogramma of een uitzending over de gemeenteraadsvergaderingen op locatie. Ben je geïnteresseerd in sport of politiek en wil je hier meer in gaan doen? Dan is dit je kans! Ook als student kun je bij Omroep Odrie terecht. Voor je stage of als vrijwilliger. Zo kan je alvast ervaring opdoen. “Een ambitie van ons is om ook programma’s voor jongeren te maken. Daarvoor hebben we ook jongeren nodig die die programma’s willen en kunnen maken. Zij zijn de doelgroep en weten wat voor jongeren interessant is om te luisteren. Zo worden we écht een omroep voor heel Ooststellingwerf”, aldus Arie.

Wil jij iets voor Omroep Odrie betekenen? Of heb je een vraag? Je kan ook altijd een kijkje nemen bij Omroep Odrie of een keer meelopen. Zo kom je er echt achter of dit vrijwilligerswerk iets voor jou is. Je kan contact opnemen het Arie via 06-51582074 of a.w.m.den.blanken@hetnet.nl of met Henk via 06-83965645 of henk.trox@hetnet.nl

Een belangrijk onderdeel van de doe-agenda ‘Iedereen doet en ontmoet’ is dat de gemeente meer vrijwilligers wil. Zonder vrijwilligers ligt een groot deel van het maatschappelijk leven stil. Vrijwilliger zijn is belangrijk voor de gemeenschap en ook zeker voor jezelf. Je leest de hele doe-agenda op www.ooststellingwerf.nl/visie-samenleven