In de Sortibak horen de waardevolle PMD-grondstoffen. Dat zijn plastics, metalen en drankenkartons (sap- en melkpakken). Ook het afval dat u niet apart kunt inleveren, hoort hierin. Denk aan bijvoorbeeld luiers, stofzuigerzakken, chipszakken etc. Omrin scheidt de grondstoffen uit de Sortibak nog na.

Wat moet ik doen?

Kunststofverpakkingen, blik, drankenkartons (melk- en sap pakken, en -pakjes) niet apart in te leveren afval, zoals luiers, stofzuigerzakken, chipszakken, etc. mogen wel in de sorti-bak.

Afval dat niet in de Sortibak hoort, zoals glas en textiel, brengt u naar de glas- of textielcontainer bij u in de buurt of naar de milieustraat.

 Iedere Fries gooit ongeveer 200 kilo per jaar weg, terwijl de helft daarvan uit gft-afval, papier, glas en textiel bestaat. Dat zijn allemaal grondstoffen die niet in de Sortibak thuis horen. Friesland streeft ernaar dit terug te brengen naar 100 kilo in 2020. De Sorti-sticker dient daarbij als geheugensteun. Een deel van de oplossing ligt namelijk in het bij de bron scheiden van afval. Dat betekent dat mensen thuis (nog) bewuster afval moeten scheiden om de landelijke VANG-doelstelling te behalen. 

Aanvullende informatie

De verpakkingsmaterialen van kunststof en blik en de drankenkartons worden uit de Sortibak teruggewonnen en hergebruikt.  De rest wordt verbrand. Heeft u nog vragen over de sortibak en de sticker? Ga naar www.omrin.nl.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Petra Werkman

Petra Werkman

Klantcontactmedewerker