Klassieke muziek is van alle tijden. Dat weten ze in Oldeberkoop ook. De stichting Muziek op Stapel, Stapel op Muziek organiseert al sinds 2005 professionele klassieke concerten. Op een hele bijzondere locatie, namelijk de middeleeuwse Bonifatiuskerk in het dorp. “De akoestiek van de kerk is geweldig” vertelt voorzitter Sylvia Hosman. “Toen we daar in 2005 een prachtige Mattheus hoorden dachten we: daar kunnen we wel vaker een concert organiseren”. En de rest is geschiedenis. Inmiddels organiseert de stichting zo’n zes concerten per jaar, met bekende klassieke musici uit het hele land.

De stichting biedt een gevarieerd aanbod van concerten aan. Met veel verschillende genres binnen de klassieke muziek. En met aandacht voor verschillende instrumenten. Van de harp tot een blaasconcert. “Er is ook aandacht voor jong talent. We nodigen geregeld jongeren uit die bijvoorbeeld net zijn afgestudeerd aan het conservatorium en een prijs hebben gewonnen voor hun werk”, vertelt Sylvia.  En niet alleen musici van Nederlandse bodem treden op, af en toe is er ook buitenlands talent te bewonderen in de kerk in Oldeberkoop.

Bij stichting Muziek op Stapel, Stapel op Muziek houden ze ook rekening met het publiek. “We organiseren sinds een paar jaar speciale concerten voor scholieren. Waarbij bijvoorbeeld instrumenten gebruikt worden die zij zelf ook hebben bespeeld op school, zoals de fluit. We nodigen daarvoor musici met zanger en/of acteur uit, die veel ervaring hebben met het enthousiast maken van jongeren. We werken daarin samen met scholen en Kunst&Co. Ook hadden we, voordat het aantal zitplaatsen sterk beperkt werd door corona, een regeling waarbij begeleiders van muziekminnende ouderen van de Herbergier gratis meekonden naar een concert”, vertelt Sylvia.

Wethouder Esther Verhagen is blij met de stichting: "Een leven zonder muziek is eigenlijk niet voor te stellen. Wanneer we muziek luisteren roept dit vaak stemmingen en gevoelens uit ons eigen leven op, want muziek is emotie. Daarnaast staat het vast dat muziek goed is voor de ontwikkeling. Muziek op Stapel, Stapel op Muziek is in staat om ook kinderen op een innovatieve wijze kennis te laten maken met klassieke muziek. Zo krijgen ze de kans de schoonheid en diversiteit van deze muziekstijl te leren kennen."

Door corona konden een aantal concerten niet doorgaan. Of met een beperkt aantal toeschouwers. Het bestuur en andere vrijwilligers staan te popelen om binnenkort weer van start te kunnen met concerten in de kerk. Het eerstvolgende concert staat weer gepland op 26 juni, met mooie klarinetquintetten. “Muziek verbindt. En die verbondenheid kunnen we in deze tijd goed gebruiken”, aldus Sylvia.

Benieuwd naar de concertagenda van Muziek op Stapel, Stapel op Muziek? Kijk dan op hun website www.muziekopstapel.nl. Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor hun nieuwsbrief.