Niet iedereen lukt het om zelf een passende baan te vinden. En per persoon verschilt het weer waarom dat niet wil lukken. Soms is er een schakel nodig tussen werkgevers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hier komt Stichting Werk in beeld. Annemieke Elsenaar,  bestuurslid van Stichting Werk en eigenaar van groepshotel de Vrije Vogel in Elsloo, vindt het belangrijk dat de mensen in onze gemeente  hulp  krijgen bij met het vinden van een passende werkplek. “Ik zeg altijd maar, iedereen heeft op zijn eigen manier wel z’n dingetjes, ook de mensen zonder stempel. Daarvoor hoef je echt geen afstand te hebben tot de arbeidsmarkt. Iedereen kan een plek in de maatschappij krijgen”, aldus Annemieke.

Stichting Werk is een schakel tussen het bedrijfsleven en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Stichting Werk kan tijdelijk mensen in dienst nemen wanneer ze net beginnen bij een bedrijf zonder dat een werkgever iemand meteen in dienst hoeft te nemen, vertelt Yvonne Wanink, bestuurslid van Stichting Werk en teamleider van het Gebiedsteam van de gemeente. “Het kan best een grote stap zijn om iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Op deze manier kunnen zowel werkgever als werknemer kijken of er een match is” voegt Annemieke toe. Inwoners  van de gemeente Ooststellingwerf  kunnen op verschillende manieren bij de stichting terecht komen, zoals via het UWV of wanneer ze langdurig in de bijstand zitten.

Aan de slag

Ook Hielke Eizinga kwam door Stichting Werk weer aan het werk. “De stichting heeft mij enorm geholpen. Door de stichting werk ik nu zo’n vijf jaar voor de gemeente in het groenbeheer van Boerestreek in Appelscha. En nog steeds met veel plezier. Collega’s van de Openbare Ruimte kwamen met het idee om een aantal mensen die geen werk hadden de Boerestreek te laten opknappen. Zo kreeg ik na een aantal cursussen een eerste contract, dat sindsdien steeds weer uitgebreid is” vertelt Hielke. Hij is de stichting enorm dankbaar: “Ze hebben ontzettend veel voor mij gedaan. Mijn hobby is tuinieren en nu heb ik er ook mijn werk van kunnen maken. Dat is niet alleen leuk, maar geeft ook een stuk zekerheid terug”.

Uit eigen ervaring

Bij groepshotel de Vrije Vogel,  heeft Annemieke met haar man Johan ook mensen in dienst die minder mogelijkheden hebben op de arbeidsmarkt. “En dat is ontzettend waardevol” zegt Annemieke stellig. “Voor jezelf als werkgever, voor het team waar je in werkt en ook voor de mensen zelf. Zo hebben wij iemand in dienst die op haar 17e bij ons begon als stagiair vanuit het praktijk onderwijs en daarna niet meer is weggegaan. Elke dag zie ik haar groeien, volwassener worden en iets toevoegen aan het team. Het kost soms wat meer tijd, maar wij leren er als werkgever ook veel van. En die kennis nemen we mee, richting het team maar ook voor potentiele nieuwe medewerkers. Bij iedere nieuwe medewerker  vraag me altijd af: hoe kan ik jou faciliteren?”.

Ambitie 

Stichting Werk heeft veel ambitie vertelt Annemieke. “Vanwege de coronamaatregelen konden we afgelopen jaar helaas niet fysiek op pad om contact te zoeken met het lokale bedrijfsleven. Toch wil de stichting graag bepaalde doelgroepen met werkgevers benaderen om te vertellen over de initiatieven, samenwerkingen en vooral de mogelijkheden. Als meer werkgevers weten wat wij voor ze kunnen betekenen, kunnen hopelijk in de toekomst nog meer mensen aan een passende werkplek geholpen worden.”

Bent u benieuwd wat Stichting Werk voor u als werkgever of werknemer kan betekenen? Neem dan contact op met  Yvonne Wanink via tel: 0516 566222.