De gemeente Ooststellingwerf vindt het belangrijk dat inwoners lang zelfstandig kunnen wonen, in hun eigen omgeving. En dat inwoners zelf op tijd nadenken over hun oude dag en waar ze deze willen en vooral kunnen doorbrengen. “Er komt veel op onze oudere inwoners af”, vertelt Esther Verhagen, wethouder Sociaal Domein. “Eén van die dingen is hoe zorg ik ervoor dat ik zo goed mogelijk in mijn eigen omgeving kan blijven wonen. Daar kan ons Gebiedsteam hen bij helpen”, aldus Verhagen.

De gemeente wil dat inwoners zelf op tijd in actie komen. “Zo houden mensen namelijk zelf de regie”, legt gebiedsteammedewerker Peter Visser uit. “Dit is enorm belangrijk, in elke levensfase. Vaak zien we dat mensen tot hun pensioen wel uitgedacht hebben waar en hoe ze willen wonen, bijvoorbeeld met hun gezin. Maar die fase die daarna komt, daar denkt men niet altijd over na. Vaak is dat omdat mensen er ook tegenop kijken. Dat ze lichamelijk minder worden, hun woning daar op moeten aanpassen of misschien zelfs moeten verhuizen naar een meer geschikte woning. Het kan dan echt voelen als een soort verlies”, benadrukt Peter.

Wmo

Het is een taak van de gemeente om inwoners te ondersteunen om langer thuis te kunnen blijven wonen. Dit staat in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). “De Wmo is een vangnet. Als gemeente kunnen we inwoners helpen met bijvoorbeeld vervoer of hulpmiddelen. Dit doen we vaak in situaties waarbij er plotseling iets verandert en iemand niet meer kan leven zoals daarvoor. Deze hulp begint altijd met een gesprek. Dan kijken wat iemand nodig heeft en gaan we samen de opties zijn. We kijken altijd eerst naar wat iemand zelf of met behulp van zijn omgeving kan. Hierin blijven onze inwoners aan zet. Ook over woonvraagstukken denkt het Gebiedsteam mee, dus horen we graag welke vragen en zorgen iemand heeft”, vertelt Verhagen.

Woon(zorg)visie

De gemeente heeft een nieuwe woon(zorg)visie. Door de hele gemeente moet er gebouwd worden om te voldoen aan de stijgende vraag naar (passende) woonruimte voor verschillende doelgroepen. “Het gaat dan niet alleen om nieuwbouw”, vertelt wethouder Wonen Jelke Nijboer. “Ook ligt er een opgave om bestaande woningen geschikt te maken. We trekken op met de woningcorporaties Actium en WoonFriesland om ook voldoende betaalbare woningen te behouden of te realiseren. Vanuit de woon(zorg)visie bevorderen we het aanbod van toegankelijke woningen, met burenhulp, ontmoeting, en/of ondersteuning en zorg in de buurt. Dat alles liefst zo dicht mogelijk in de vertrouwde omgeving, zodat mensen ook met een zorgvraag prettig en veilig thuis kunnen (blijven) wonen. En als dit door de intensiteit niet meer in de vertrouwde omgeving kan, dan zo dichtbij mogelijk ergens anders in Ooststellingwerf’, aldus Nijboer.

Wat kunt u zelf doen?

“Er zijn veel stappen die inwoners nu al zelf kunnen zetten om zich voor te bereiden op hun woonomgeving voor de toekomst”, vertelt Peter. “Het kan soms voelen als een ingewikkelde puzzel. De een legt die puzzel gemakkelijk zelf. De ander heeft daarbij wat meer hulp nodig. Ga bijvoorbeeld eens in gesprek met familie, vrienden of leeftijdsgenoten om te horen wat zij doen. Informeren over de mogelijkheden kan altijd. Het Gebiedsteam denkt graag met u mee”, aldus Peter.

Komt u er niet uit? Dan kan het Gebiedsteam van de gemeente met u meedenken over uw opties. Neem contact op met het Gebiedsteam op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur door te bellen naar (0516) 820 100 of te mailen naar GBT@ooststellingwerf.nl.