Door de coronacrisis kampen steeds meer mensen met geldproblemen. De budgetadviseurs van het Gebiedsteam van de gemeente Ooststellingwerf krijgen nu nog weinig concrete meldingen binnen die te maken hebben met de coronacrisis. „Mensen wachten vaak lang voordat ze bij ons aankloppen”, zo weet budgetadviseur Jolanda de Vroom uit ervaring. „Ze denken dat ze eerst echt in de problemen moeten zitten, schamen zich of denken het zelf nog wel op te kunnen lossen. Maar hoe eerder ze bij ons aan de bel trekken, hoe beter.”

Samen met haar collega’s Tina Renken en Thamar Mollema staat ze voor iedereen uit de gemeente met geldproblemen of vragen over hun budget klaar. De hulp die wordt geboden is zeer divers. „We helpen inwoners die moeite hebben om financieel het overzicht te houden, niet op tijd hun rekeningen kunnen betalen of hulp nodig hebben bij het treffen van betalingsregelen”, vertelt Jolanda. „Wat de financiële vraag ook mag zijn, we helpen graag.”

Tina benadrukt hierbij dat geen enkele vraag raar of verkeerd is. „Het aanvragen van een bepaalde toeslag of uitkering kan erg ingewikkeld zijn. Wij begrijpen dat iemand daarin vast kan lopen. Het is sowieso al lastig om in beeld te krijgen waar je nu precies recht op hebt. Wij zijn er om te helpen.”

Uit onderzoek blijkt dat mensen vaak te lang wachten met het zoeken van hulp. „Gemiddeld vijf jaar”, vertelt Thamar. „De eigen problemen worden vaak onderschat. Al op het moment dat je verwacht er op inkomen op achteruit te gaan, kunnen wij al advies geven. Daarmee kun je ernstige financiële problemen voorkomen.”

Durf te vragen

Dat wordt door een van haar cliënten graag onderstreept. Anoniem doet ze haar verhaal in de hoop anderen daarmee te helpen. „Ik kreeg ruzie met het UWV en was al een tijdje met mijn financiën aan het goochelen. Ik vulde het ene gat met het andere, totdat ik de zwemlessen van mijn zoon niet meer kon betalen. Ik heb toen het Gebiedsteam om hulp gevraagd. Vanuit een bepaald fonds kon ik steun krijgen voor de zwemlessen. Thamar heeft mij geholpen om weer overzicht in de financiën te krijgen. Daardoor werd ook helder waar ik dingen kon schrappen, zoals aanvullende verzekeringen. Door tijdig in te grijpen, heb ik voorkomen dat we dieper zijn gezonken. Mijn financiën zijn nu weer op orde. Mijn advies aan anderen: durf ook te vragen en wacht daarmee niet te lang. Financiële problemen kunnen zich snel opstapelen. Probeer dat te voorkomen en neem gewoon contact op met het Gebiedsteam.”

Vanwege corona is er momenteel geen inloopspreekuur, maar telefonisch of via de e-mail zijn de budgetadviseurs van het Gebiedsteam de hele week bereikbaar. Tina: „We weten dat vanwege corona mensen financieel in de knel komen. Ze kloppen nu nog niet bij ons aan, maar zoek tijdig hulp en wacht niet tot je ernstig in de problemen zit. Hiermee voorkom je een boel stress en zorgen.” De hulp is helemaal gratis. Voor een gesprek komen de budgetadviseurs graag bij de mensen thuis, maar op afspraak is iedereen ook welkom bij het Gebiedsteam aan de Brink 1 (Gezondheidscentrum).

Online budgetcursus

Binnenkort kan er ook gratis worden deelgenomen aan een online budgetcursus. Deze gaat op 31 maart bij voldoende aanmeldingen van start. In totaal gaat het om vijf lessen, waarin de deelnemers onder andere wordt uitgelegd hoe ze een goed overzicht kunnen krijgen in hun financiële situatie en van welke toeslagen en regelingen er gebruik kan worden gemaakt. Ook worden er bespaartips gegeven. Iedereen kan zich voor deze online cursus opgeven. „Je hoeft echt niet je hele financiële situatie uit de doeken te doen”, benadrukt Thamar. „Het gaat erom dat je even bewust stilstaat bij je financiën. Stap voor stap zetten we alles op een rij.”

Meer informatie of vragen

U kunt het Gebiedsteam op werkdagen tussen 9:00 uur en 17:00 uur via 0516-820100 bellen of mail uw vraag voor de budgetadviseurs naar info@gbtoost.nl. Voor vragen of opgave voor de budgetcursus kunt u bellen met Scala via 0516 – 567 220 of mailen naar administratie@scala-welzijn.nl.

De budgetadviseurs van het Gebiedsteam staan voor iedereen met vragen over hun budget of geldproblemen klaar. (vlnr): Thamar Mollema, Tina Renken en Jolanda de Vroom.